Nejnovější trendy v pečení chleba? Roste zájem o kvas i záparu
21.11.2018 | Denik.cz
Zvyky spotřebitelů při nákupu pečiva se mění. Zatímco dosud při rozhodování dávali s ohledem na nižší cenu přednost tradičním výrobkům, nyní se méně bojí experimentovat.
Roste zájem o chléb se záparou nebo obohacený o ořechy a semínka. Lidé tak více hledí na chuť.
MYSLÍME I NA ZDRAVÍ„Obávám se, že spotřebitelé sice pořád preferují cenu, ale již také začínají vnímat zdravotní benefity pekařských výrobků,“ řekla Dana Gabrovská z Potravinářské komory. Lepší chuť chlebu dává využití kvasu – zkvašené směsi mouky s vodou. Vlastní kvas si již vyrábějí i četné pekárny přímo v supermarketech.
„Jako velmi pozitivní vnímám i zápary, zavářky a měkčená zrna,“ uvedla Gabrovská. Zápara jsou spařená semínka přidávaná do celozrného pečiva. Měkčená zrna obilovin, luštěnin nebo olejnatých semínek se namočí v horké vodě a nechají bobtnat. „Potom jsou křehčí a jemnější,“ vysvětlila.
Přidané luštěniny zvyšují obsah bílkovin a vlákniny, olejnatá semínka obsah nenasycených mastných kyselin.
POMOHOU CECHOVNÍ NORMYKe kvalitě potravin by měly přispět České cechovní normy. Zařazením do jejich systémuvýrobce garantuje, že jeho výrobky jsou kvalitnější, než pro danou kategorii stanovuje platná legislativa. V případě pekařských výrobků jde o omezení nebo zákaz přídatných látek, vyšší obsah žitné mouky, u vícezrnných výrobků potom více luštěnin nebo olejnin, než přikazují regule.
Cereální pekařské výrobky podle potravinářů i v budoucnosti zůstanou základem výživové pyramidy. Gabrovská očekává, že do nich výrobci budou dávat stále více různých přísad.
„Nestačí mít jenom pšeničné pečivo, které nám chutná. Kobliha je zážitek, ale jen z hlediska chuti. Vícezrnný nebo celozrnný výrobek bude navíc jistě lepší z hlediska výživy, a lidé to již začínají zjišťovat,“ dodala Gabrovská.
Autor: Jiří Janda
Další články v kategorii Potravinářství
- Češi stále vyráží na nákupy do Polska. Nejčastěji kvůli cenám a větší nabídce (24.04.2024)
- Kvartální výsledky PepsiCo překonaly díky růstu cen a stabilní poptávce odhady (24.04.2024)
- Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout (24.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- ČSÚ: Většina potravin v dubnu meziměsíčně zdražila, nejvíce jablka (23.04.2024)
- Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům (22.04.2024)
- Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens (22.04.2024)
- Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním (22.04.2024)
- Bezkofeinová káva dobývá svět. Dřívější skepsi nahradil rostoucí zájem (22.04.2024)