Průzkum: Zhruba pět procent Čechů preferuje bezmasou stravu
23.04.2019 | ceskenoviny.cz
Bezmasou stravu preferuje pět procent Čechů, další čtyři procenta jedí maso pouze příležitostně. Alternativním způsobům stravování jsou nejvíce otevření v Česku i ve světě mladí lidé, stravu s vyloučením masa mezi Čechy od 18 do 34 let preferuje deset procent. Mnoho lidí spojuje veganství s ekologií a zodpovědným přístupem k planetě. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, jehož výsledky představila Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR).
Jídlo bez jakéhokoli omezení konzumuje 90 procent Čechů, podle agentury v jiných zemích Evropské unie je to 76 procent, v dalších 28 zemích světa 73 procent. Třetina Čechů, mezi nimiž byli zejména mladí ve věku od 18 do 34 let, v průzkumu uvedla, že plánuje jíst více ryb a luštěnin a méně masa a masných výrobků. Podle 46 procent dotázaných v restauracích roste nabídka rostlinných produktů.
"Vedle cukru se lidé snaží snížit spotřebu zejména masa, masných výrobků a živočišných tuků, hlavním motivátorem v tomto směru je zdravý životní styl. Ženy proti mužům častěji zmiňují také etické důvody, muži regulaci hmotnosti či zdravotní problémy. Pro třetinu lidí s VŠ vzděláním, kteří snížili nebo plánují snížit konzumaci mléka a výrobků z něj, byla důvodem ohleduplnost ke zvířatům," uvedl ředitel agentury Ipsos Tomáš Macků.
Lidé spojují veganství s ekologií. "Stále častěji také od vědců slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu," uvedla zakladatelka A-CSR Lucie Mádlová. To se odráží i v přístupu ke kosmetice. Podle výzkumu 53 procent lidí alespoň občas zjišťuje, zda je obal výrobku ekologický, a 49 procent zajímá testování výrobku na zvířatech. Podobně někteří lidé sledují módu.
Mladí lidé mají obecně větší zájem o bezmasou stravu a ekologii. "Mohlo by to znamenat, že si mladí lidé uvědomují svou společenskou odpovědnost směrem k životnímu prostředí a nejsou jim lhostejné environmentální problémy, kterým v současnosti planeta čelí," dodala Mádlová
Výzkum provedla agentura letos v březnu. Zúčastnilo se ho 1016 lidí ve věku od 18 do 65 let. Agentura Ipsos funguje v 89 zemích. Asociace společenské odpovědnosti je platforma společenské odpovědnosti a Cílů udržitelného rozvoje od OSN.
Srovnání s dalšími státy (v procentech):
ČR | Svět | EU | Maďarsko | Polsko | USA | Velká Británie | Francie | Německo | |
Jí vše | 90 | 73 | 76 | 91 | 81 | 80 | 74 | 71 | 69 |
Flexitarián - maso jí příležitostně | 4 | 14 | 13 | 4 | 10 | 10 | 9 | 16 | 19 |
Vegetarián - nejí maso, ale ostatní živočišné produkty ano | 3 | 5 | 4 | 2 | 4 | 3 | 7 | 5 | 4 |
Vegan - nejí žádné živočišné produkty | 1 | 3 | 2 | 1 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 |
Pescatarián - nejí maso, ale jí ryby | 1 | 3 | 2 | 1 | 2 | 2 | 5 | 3 | 2 |
Zdroj: Ipsos
Další články v kategorii Potravinářství
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)