Jihomoravské minipivovary připravily podzimní a zimní speciály
31.10.2024 | ČTK
Jihomoravské minipivovary v těchto dnech nabízejí nebo připravují speciály pro podzimní i zimní sezonu. Tradičně jsou tyto speciály silnější než běžná piva a obsahují neobvyklé přísady, v posledních letech ale roste poptávka po slabších pivech a někteří sládci na ni reagují nabídkou speciálů s nižším obsahem alkoholu. Škála podzimních a zimních speciálů tak bude letos širší než obvykle. Příprava speciálů pro různé příležitosti během roku je specifická pro minipivovary, tedy pivovary s produkcí do 10.000 hektolitrů za rok. Část speciálů připravují pivovary pravidelně, jiné budou letos novinkou, řekli ČTK oslovení zástupci minipivovarů.
Brněnský pivovar Moravia připravil nový svatomartinský ležák 12, určený k tradiční huse. Slavkovský pivovar k prosincovému výročí bitvy tří císařů uvede polotmavé silné svrchně kvašené pivo Biére de l'empereur 13 s nakuřovanými slady z německého Bamberku. "Na zimu nám skvěle ladí piva silnější, tmavá a nebo třeba nakuřovaná," řekl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Vlček. "Na Vánoce pak tradičně vaříme ležák s medem. Máme připraveno i pár receptur a zamražené ovoce na Sour a zvažujeme výrobu piva stylu Cold IPA, který je aktuálně trendy," doplnil.
Černý hutný ležák severského stylu připravili na zimu také v Pivovaru Lednice. "V minulých letech jsme přes zimu nabízeli Bock, Stout či Brown Ale. Letos jsme uvařili zatím naše nejsilnější pivo, Baltic Porter," uvedl obchodní manažer pivovaru Tomáš Sedláček.
"Tento rok nabízíme speciální várku našeho silného piva Idiot, které zrálo dva roky v dubových sudech. Změnou je, že letos přidáme vanilkové lusky a kávová zrna z malé pražírny. Podobným způsobem se snažíme experimentovat a případně ozvláštnit i osvědčená piva, která už lidé znají," sdělil Štěpán Přikryl z brněnského pivovaru Frankies.
Naopak v pivovaru Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova kvůli zájmu hostů o méně silná piva upouštějí od vaření silnějších speciálů. "Letos jsme připravili Vorkloster zimní ležák 12. Je to spodně kvašený světlý ležák plzeňského typu, u kterého jsme použili třírmutový způsob výroby," řekla asistentka ředitele pivovaru Natálie Soukupová. V pivovaru Harry budou na Vánoce poprvé vařit ALE 13 EPM, ochucený skořicí, vanilkou, badyánem a pomerančovou kůrou. "Oproti minulému speciálu bude slabší a nebude ochucený ovocem," uvedl sládek Jaromír Buben.
Podle Petra Hauskrechta, spoluzakladatele stejnojmenného brněnského minipivovaru, existuje velká skupina pivařů, kteří rádi ochutnávají divočejší nevyzkoušené chutě. Pivní trh podle jeho názoru mění také generace Z a obliba nealkoholického piva. Hauskrecht letos uvedl speciál Bumba Doble 21, který tři měsíce ležel na dubových chipsech, napuštěných karibským rumem Bumbu. Další novinkou bude limitovaná várka pivní pálenky vytvořené ve spolupráci s vizovickým lihovarem. Sládci ale pracují i na receptuře nealkoholického piva.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Český ráj uprostřed pouště. Ind vaří lepší svíčkovou než mnozí Češi (03.12.2024)
- Nesnězeno funguje ve všech krajích. Platforma zachránila již 725 tun potravin (03.12.2024)
- Francouzské sýry obsahovaly zdravotně závadné bakterie yersinie (03.12.2024)
- Na světových trzích letos výrazně zdražuje kakao a káva (02.12.2024)
- V Japonsku uvedli na trh nápoj s majonézovou příchutí, u lidí vyvolal odpor (02.12.2024)
- Jídlo opět zdražuje. Výborný viní potravináře a obchodníky, Balaštíková i vládu (02.12.2024)
- Kafe s rudým výhledem. Starbucks otevřel pobočku přímo na hranici s KLDR (02.12.2024)
- ČSÚ: Spotřeba potravin loni klesla na 788 kg, lidé jedli méně vepřového či mléka (30.11.2024)
- Knedlíky dobývají Japonsko. Česká restaurace na Expu vsadila na domácí chutě (29.11.2024)
- Firma Krahulík - Masozávod Krahulčí po předloňské ztrátě skončila loni v zisku (29.11.2024)