Svaz mlynářů: Cenu mouky příští rok ovlivní dražší pšenice a nízké výnosy v EU
10.12.2024 | ČTK
Podle svazu roste cena pšenice již od sklizně. V srpnu stála tuna potravinářské pšenice 4777 korun, v říjnu dosáhla průměrná cena 4956 korun za tunu, uvedl Státní zemědělský intervenční fond. Svaz předpokládá, že ceny nadále porostou, což se v příštím roce nejspíš projeví i v ceně mouky. "Cena obilí tvoří skoro 80 procent všech nákladů mlýnů," podotkl Filip.
Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že ceny mouky jsou tento rok zatím nejnižší, hladká mouka v listopadu zlevnila meziročně o 15,8 procenta, kilogramové balení obchody prodávají za 17,43 koruny. Filip tvrdí, že se cena nyní vrací do normálních hodnot po skokovém zvýšení v roce 2022, které ovlivnila válka na Ukrajině. Do konce roku významné změny v ceně neočekává.
V současnosti podle něj cenový vývoj brzdí nahromaděné zásoby z předchozích let. Letošní úroda v ČR z hlediska kvality nebyla příznivá, zejména kvůli podprůměrnému obsahu bílkovin, který letos činí 12,1 procenta, což je proti pětiletému průměru o 0,9 procenta méně. Pro pekařské zpracování je potřeba více než 12,5 procenta. Podle Filipa lze nedostatek bílkovin mírně upravit, ale jen do určité míry.
Problém představují také výsledky sklizně v Evropě, nižší výnosy a klesající osevní plocha. Sklizňová plocha základních obilovin v ČR letos klesla v porovnání s pětiletým průměrem o čtyři procenta na 1,2 milionu hektarů, v Evropě pokles představuje 2,5 procenta.
Nedostatek pšenice v některých evropských zemích zvyšuje poptávku po české produkci, která se v současnosti ve velkém vyváží. "Za první tři měsíce nového marketingového roku se již vyvezlo 677.000 tun pšenice převážně do Německa," tvrdí Filip. Pro mlynáře to představuje problém, protože vysoká poptávka tlačí cenu nahoru a snižuje se nabídka kvalitní pšenice.
Mlynáři zatím nepředpokládají, že by byl nedostatek vyhovující pšenice pro pekárenské zpracování, ale je podle nich potřeba jí zablokovat, aby nebyla exportována do zahraničí.
Přestože situaci na trhu s obilovinami a mlýnskými výrobky označil Filip za nestabilní i kvůli kolísání cen, nepředpokládá, že by se v Česku v příštích letech významně změnila struktura výroby mlýnů. České mlýny podle dat svazu loni vyrobily z 1,1 milionu tun potravinářské pšenice 865.800 tun pšeničné mouky a z 100.000 tun žita 80.000 tun žitné mouky. Meziroční pokles způsobila změna poptávky. Přibývá zpracovaného ovsa, kterého mlýny loni na vločky a mouky zpracovaly 38.000 tun, ještě před několika lety bylo množství poloviční. Čeští zemědělci loni sklidili přes 5,2 milionu tun pšenice, letos 4,7 milionu tun.
V budoucnu by podle Filipa také bylo žádoucí, aby se mlýny zaměřily na inovaci zpracování, u základní mouky totiž zisk činí do jednoho procenta, větší zisk je u speciálních druhů, například jemně mletých nebo vysoce lepkových, které jsou vhodné pro výrobu mraženého pečiva.
Vývoj počtu mlýnů v ČR
2019/20 | 2020/21 | 2021/22 | 2022/23 | 2023/24 | |
Pšeničné mlýny | 38 | 38 | 37 | 37 | 38 |
Žitné mlýny | 15 | 15 | 15 | 15 | 15 |
Výroba pšeničné a žitné mouky v českých mlýnech (v tunách)
2019/20 | 2020/21 | 2021/22 | 2022/23 | 2023/24 | |
Pšeničná mouka | 975.000 | 936.000 | 897.000 | 975.000 | 866.000 |
Žitná mouka | 92.000 | 96.000 | 88.000 | 88.000 | 80.000 |
Zdroj: Svaz průmyslových mlýnů ČR
trp rot
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Burger King v Česku reaguje na rostoucí zájem o rostlinné stravování. Nově ho podporuje s organizací ProVeg (14.01.2025)
- Vinaři se více než počasí obávají nepředvídatelného podnikatelského prostředí. Očekávají bouřlivé diskuze na půdě EU (14.01.2025)
- Ochranu původu zboží bude nově zajišťovat pouze EU (14.01.2025)
- Až 70 procentům vinařů v ČR loni klesly příjmy, úroda byla nižší, ale kvalitní (14.01.2025)
- Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000 (13.01.2025)
- Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo (13.01.2025)
- Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák (13.01.2025)
- Generace Z se učí omezovat plýtvání potravinami, výzkumníci pro její edukaci využijí interaktivní aplikaci i spolupráci s influencery (10.01.2025)
- Firmy se nakonec rozloučily s tradičním rumovým éterem. Bolelo je to (10.01.2025)
- Nejlepší kolekci letošního Salonu vín má Vinařství Hanzel z Dobšic na Znojemsku (10.01.2025)