Vědci našli v minerální vodě v několika evropských zemích "věčné chemikálie"
13.12.2024 | ČTK
Vědci se domnívají, že kontaminaci vody způsobilo nadměrné používání pesticidů obsahujících TFA nebo sloučenin, které se na něj v životním prostředí mění. Sdružení evropských neziskových organizací Pesticide Action Network Europe zjistilo přítomnost TFA v deseti z 19 minerálních vod, a to v množství až 32krát vyšším, než je prahová hodnota.
"Nikdo to nehlídal a je to znepokojující, protože pijeme TFA. Je to daleko rozšířenější, než jsme si mysleli," řekla Angeliki Lysimachouová z Pesticide Action Network Europe. Výrobci minerálních vod podle odborníků nejsou na vině, dodala.
Vědci také zjistili, že celosvětové množství TFA je vyšší než u jiných věčných chemikálií. Kromě používání v pesticidech je TFA běžným chladivem, u kterého odborníci věřili, že bude bezpečnou náhradou starších skleníkových plynů, jako jsou freony. Avšak nedávný výzkum zjistil, že i TFA je silným skleníkovým plynem, který může zůstat v ovzduší až 1000 let.
Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) nedávno vyřadila TFA z klasifikace PFAS, což látku podrobuje menší kontrole. EPA totiž podle některých občanských spolků čelí tlaku ze strany výrobců chemikálií, pro které je TFA významným zdrojem příjmů.
Evropská komise mezitím navrhuje zákaz dvou běžných pesticidů, které obsahují sloučeniny TFA, a brzy může být tato věčná chemikálie klasifikována jako látka toxická pro reprodukci ovlivňující také vývoj plodu a dítěte, napsal The Guardian.
bat kpc
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Burger King v Česku reaguje na rostoucí zájem o rostlinné stravování. Nově ho podporuje s organizací ProVeg (14.01.2025)
- Vinaři se více než počasí obávají nepředvídatelného podnikatelského prostředí. Očekávají bouřlivé diskuze na půdě EU (14.01.2025)
- Ochranu původu zboží bude nově zajišťovat pouze EU (14.01.2025)
- Až 70 procentům vinařů v ČR loni klesly příjmy, úroda byla nižší, ale kvalitní (14.01.2025)
- Zájem o domácí zabijačky dlouhodobě klesá, loni jich bylo 22.500, dříve 100.000 (13.01.2025)
- Výroba i spotřeba chleba je v ČR stabilní, lidé ale chtějí i alternativní pečivo (13.01.2025)
- Ministerstvo chystá změny v potravinářství: Pod lupou bude hummus, miso i mák (13.01.2025)
- Generace Z se učí omezovat plýtvání potravinami, výzkumníci pro její edukaci využijí interaktivní aplikaci i spolupráci s influencery (10.01.2025)
- Firmy se nakonec rozloučily s tradičním rumovým éterem. Bolelo je to (10.01.2025)
- Nejlepší kolekci letošního Salonu vín má Vinařství Hanzel z Dobšic na Znojemsku (10.01.2025)