Průzkum: Potraviny bez lepku, laktózy a DIA alespoň občas kupuje 63 pct Čechů
06.09.2024 | ČTK
Potraviny bez lepku, laktózy či určené pro diabetiky alespoň občas nakupuje 62,5 procenta Čechů. Přibližně 72 procent jich tak činí několikrát do měsíce. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro on-line supermarket Rohlík.cz, kterého se letos v srpnu zúčastnila tisícovka respondentů. Jako důvod, proč tyto speciální potraviny nakupují, v něm 53,5 procenta lidí označilo zdravotní problémy, a to ať už své, nebo někoho jiného. Asi 30 procent dotázaných pak tyto potraviny nakupuje, i když zdravotní omezení nemají, a vnímají to jako součást životního stylu. Výsledky průzkumu má ČTK k dispozici.
Na to, že alespoň občas potraviny bez lepku, laktózy či určené pro diabetiky vloží do košíku, častěji odpovídaly ženy. Z pohledu věku to pak byli lidé od 18 do 26 let a od 27 do 35 let. Největší poptávka po těchto speciálních potravinách je podle průzkumu v Jihomoravském kraji, kdy je tam alespoň občas nakupuje 69,1 procenta dotázaných. Postupně následují Zlínský, Olomoucký a Královéhradecký kraj.
On-line supermarket Rohlík.cz v polovině loňského roku zastropoval ceny 20 speciálních potravin, stojí v tiskové zprávě. "Je vidět, že naše opatření pomáhá, protože více než polovina lidí řekla, že je pro ně přínosné. Ale chceme jít ještě dál a nabízet zákazníkům různorodou nabídku, aby si mohli pohodlně vybrat, na co mají zrovna chuť, na jednom místě. Proto tento sortiment stále rozšiřujeme, přičemž v současné chvíli čítá přes 800 položek," uvedl ředitel on-line supermarketu Rohlík.cz Martin Beháň.
Průzkum pro Rohlík se lidí ptal také na to, jak často nakupují potraviny on-line. Asi 18 procent jich odpovědělo, že několikrát za měsíc, dalších 19,4 procenta tvrdí, že několikrát za čtvrt roku. Zhruba 22 procent respondentů potraviny na internetu objednává párkrát do roka a odpověď méně často si v průzkumu zvolily asi dvě pětiny dotázaných. Průzkumu se zúčastnili lidé, kteří alespoň občas nakupují on-line.
Například s celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku, se v Česku aktuálně léčí více než 26.000 lidí, podle odhadů ale může být počet nemocných až čtyřnásobný, uvedla už dříve lékařka Iva Hoffmanová z Fakultní nemocnice v Motole. Zdravotní pojišťovny na dietu z fondů prevence přispívají podle informací na webu Celiak.cz různé částky. Například největší VZP přispívá až 8000 korun, ale pouze dětem a studentům do 26 let. Ostatní přispívají většinou 1000 až 5000 korun bez věkového omezení.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Mnichovský pivní festival Oktoberfest navštívilo 6,7 mil. lidí, méně než loni (07.10.2024)
- Sezonu burčáku výrazně ovlivnilo počasí, dřív začala a dřív skončí (07.10.2024)
- Pomazánkové máslo Čechům zatrhli, ale veganský steak Francouzům v EU prošel (07.10.2024)
- FAO: Světové ceny potravin v záři vzrostly nejvýrazněji za rok a půl (05.10.2024)
- Jídlo z nevyužitých surovin. Rohlik.cz si k narozeninám dal upcycling (04.10.2024)
- Vedoucí pálenice v Přílepech očekává dobrou sezonu, loňská byla velmi slabá (04.10.2024)
- Med roku 2024: Med od včelaře - Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu (03.10.2024)
- V Olomouci dnes začíná podzimní výstava ovoce a zeleniny Flora (03.10.2024)
- Slovensko chystá portál na srovnávání cen zboží. Chce tak bojovat s inflací (03.10.2024)
- Zpracovateli drůbeže Raciola Uherský Brod klesly tržby, dostal se však ze ztráty (03.10.2024)