Jak zamrazit bylinky, aby si uchovaly chuť i aroma
12.07.2019 | Denik.cz
Zelené bylinky ze zahrádky obvykle sušíme, abychom je měli k dispozici i v zimním období, kdy jsou v obchodech drahé. Sušené bylinky nicméně nenahradí plnohodnotně ty čerstvé, nehledě na to, že některé druhy se k sušení ani nehodí. Co takhle zkusit je zamrazit?
Většinu potravin určených k zamrazení jednoduše uzavřeme do krabičky nebo uzavíratelného sáčku a dáme na mrazák. Bylinky mají ale specifickou strukturu a je to s nimi složitější. Jemné lístky bazalky, petrželky, libečku a mnohých dalších rostlinek se v mrazivém klimatu mrazáku vysuší a místy zčernají. Lépe jsou na tom bylinky tvrdé, jako je tymián, rozmarýn nebo citronová tráva, na měkké lístečky ale musíme použít nějaký fígl.
Bylinky by se v zásadě neměly zamrazovat jen tak, lepší je zalít je vodou a uchovat "v ledu". Pro jednodušší dávkování si můžeme vypomoci tvořítky na led; vzniklé ledové kostky druhý den z tvořítek vyjmeme a dále už uskladňujeme v sáčku. Místo vody se dá použít také panenský olivový nebo jiný kvalitní olej. Ten se v mrazničce nijak neznehodnotí, po rozmrznutí získá zpátky svou původní konzistenci.
Jestliže máte rádi bylinky v polévkách a omáčkách, můžete je před zmrazením zalít zeleninovým nebo masovým vývarem. Bylinkové kostky tak budou sloužit jako všestranné dochucovadlo.
Bylinky zamrazujte hned poté, co je natrháte. Nejlepší je nasbírat je v ranních hodinách, kdy jsou nejvíce svěží a šťavnaté.
Chuť a aroma bylinek v pokrmu vyniknou nejlépe, když je do jídla přidáte až těsně před koncem vaření.
Další články v kategorii Potravinářství
- Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka (18.04.2024)
- Fazole z Teska obsahovaly čtyřnásobné množství herbicidu (18.04.2024)
- Vinaři v Habánských sklepích dnes zahájili unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem (18.04.2024)
- Dvojí kvalita potravin? Chyba není v EU, ale u nás, řekl prezident Petr Pavel (18.04.2024)
- Sklizeň chřestu může zpomalit chladno, pěstitelům pomáhá zájem o českou zeleninu (17.04.2024)
- Konference Automatizace v potravinářství představila nejmodernější trendy oboru (16.04.2024)
- Nominace na Regionální potravinu: Chléb, kacha, uzené, pivo i výhonky hrášku (16.04.2024)
- Je tu doba zmrzlin: Prodejci vsadili na novinky, někde si ji můžete natočit sami (15.04.2024)
- Celníci odhalili v dodávce na D8 u Lovosic téměř půl tuny závadného masa (15.04.2024)
- Češi umějí pomáhat. Jarní Sbírka potravin vynesla 467 tun zboží (15.04.2024)