České pěstitele trápí dovoz namleté mouky z Ukrajiny
12.04.2024 | pekarske-technologie.cz
Dovozy stále ničí české zemědělce. „My se dokonce potýkáme s tím, že se tady objevuje ukrajinská mouka a její ceny jsou nižší než ceny té tuzemské,“ uvedl pro CNN Prima NEWS člen představenstva Svazu průmyslových mlýnů ČR Pavel Filip. Dostává se k nám nejen přímo z Ukrajiny, ale také přes Polsko. „To, co se objevuje na severní Moravě, je o tři koruny levnější než tuzemská mouka,“ podotkl Filip.
Zatím zanedbatelné množství postupně narůstá. Od loňského roku se objem mouky dovozené přímo z Ukrajiny téměř zdesetinásobil. Dovozy mouky z Polska narostly čtyřnásobně. Není jasné, jaký je její původ. Mlynáři žádají ministerstvo zemědělství, aby se mouka dostala na seznam produktů, jejichž dovoz z Ukrajiny bude možné omezit. Zatím je na seznamu jen cukr, vejce a drůbež. Podle resortu zemědělství se ale diskuse o pravidlech dovozu nemůže týkat zpracovaných produktů, tedy ani mouky. Na seznamu není ale jen ukrajinská pšenice. „Nám spíše připadá důležité, abychom se bavili o dovozech obilí z Ruska, které představuje poměrně velký problém,“ sdělil premiér Petr Fiala (ODS). „Chtěli bychom, aby se sem nedováželo z třetích zemí, aby to nebylo o tom, že si všechno dovezeme,“ popsal jeden ze zemědělců.
Zdroj: CNN Prima News
Další články v kategorii Potravinářství
- Značku Regionální potravina má v Plzeňském kraji dalších devět výrobků (24.04.2025)
- Skupina PPF ovládla chmelařskou společnost Agro-Chmel Holding (24.04.2025)
- Perlivá vína pod značkou "bublinky" jdou na trh, zájem mezi vinaři stoupá (24.04.2025)
- Sbírka potravin s dobrou karmou: jarní kolo Sbírky potravin proběhne v sobotu 26. dubna 2025 (24.04.2025)
- Vinařství z Milotic slaví úspěch. Jeho Pálava získala ocenění v Texasu (23.04.2025)
- Pekárenská firma Minit expanduje, loni zvýšila tržby o 150 milionů (23.04.2025)
- FT: Výrobci veganských vajec chtějí těžit z dopadů ptačí chřipky v USA (23.04.2025)
- Vejce dále zdražují, cena meziměsíčně stoupla i u dalších osmi položek z 13 (22.04.2025)
- Půl talíře mění stravovací návyky Čechů: Zdraví na talíři díky zelenině a ovoci (22.04.2025)
- Výroba jehněčího v ČR klesá od roku 2019, poptávka roste o Velikonocích (21.04.2025)