Pět osob ve Francii se nakazilo botulotoxinem z kontaminovaného pesta
12.09.2024 | ČTK
Pět lidí skončilo ve Francii na jednotce intenzivní péče poté, co se nakazili botulotoxinem z kontaminovaného pesta. Jak dnes informoval zpravodajský server BBC News, otravu v departementu Indre-et-Loire v západní části střední Francie mohla způsobit místní značka omáčky z divokého česneku kontaminovaná nebezpečným neurotoxinem.
Podobné případy jsou vzácné, ale mohou mít fatální následky a mohou se stát při nesprávném konzervování potravin. Francouzská vláda vydala okamžitý příkaz ke stažení výrobku z trhu a poslala vzorky do laboratoře k analýze. Úřady se nyní snaží zachytit asi 600 nádobek s pestem značky O P'tits Oignons dřív, než je zkonzumují další zákazníci. Tato omáčka se obvykle prodává na místních oslavách nebo trzích.
Pět nemocných je připojeno na dýchací přístroje, ale jsou při vědomí, řekl novinářům mluvčí departementu Patrice Latron. "Lidé, kteří si toto pesto koupili, ho musí vyhodit nebo zničit," řekl.
Botulismus je vzácné, život ohrožující onemocnění způsobené toxiny bakterie Clostridium botulinum. Bakterie a jejich spory mohou žít v půdě a někdy se vyskytují na povrchu ovoce, zeleniny a bylin.
Zatímco spory jsou obecně neškodné, mohou se z nich vyvinout bakterie, jež vytvářejí rizikové neurotoxiny, tedy jedovaté látky, které poškozují nebo ničí nervovou tkáň, případně brání jejímu správnému fungování.
Bakterie Clostridium botulinum patří mezi nejtoxičtější známé látky - i nepatrné množství může způsobit onemocnění nebo smrt. Napadá nervový systém a může způsobit ochrnutí, které se může rozšířit na svaly ovládající dýchání. Pokud není zahájena odpovídající léčba, je nákaza v pěti až deseti procentech případů smrtelná. Lékaři mají k dispozici antitoxin, který mohou podat, napsala BBC.
Onemocnění botulismem se v minulosti objevovala například po požití domácích nakládaných okurek nebo česneku v oleji. Výrobky ze supermarketů procházejí přísnými výrobními procesy, aby se zabránilo kontaminaci konzervovaných potravin.
Stejná bakterie se používá také k výrobě injekcí botoxu, který v kosmetickém průmyslu slouží k vyhlazování vrásek. Botox je ale pročištěný a toxin v něm je kontrolován.
K příznakům otravy botulotoxinem obvykle patří sucho v ústech, potíže při polykání, potíže při mluvení, poklesávající víčka, dvojité vidění, zvracení, průjem, spolu s progresivním svalovým ochrnutím.
Příznaky se obvykle objeví 12 až 36 hodin po konzumaci kontaminovaných potravin, ale někdy to může být i o celé dny později. Při podezření na nákazu botulotoxinem je nutné bez otálení vyhledat lékařskou pomoc, dodala BBC.
dk jd
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Jídlo z nevyužitých surovin. Rohlik.cz si k narozeninám dal upcycling (04.10.2024)
- Vedoucí pálenice v Přílepech očekává dobrou sezonu, loňská byla velmi slabá (04.10.2024)
- Med roku 2024: Med od včelaře - Osvěta veřejnosti i ochutnávky medu (03.10.2024)
- V Olomouci dnes začíná podzimní výstava ovoce a zeleniny Flora (03.10.2024)
- Slovensko chystá portál na srovnávání cen zboží. Chce tak bojovat s inflací (03.10.2024)
- Zpracovateli drůbeže Raciola Uherský Brod klesly tržby, dostal se však ze ztráty (03.10.2024)
- Ministr Výborný stáhl návrh na změnu podmínek pro halal a košer porážky (03.10.2024)
- Podíl privátních značek v ČR tvoří 27 pct tržeb, o šest pct víc než v roce 2015 (03.10.2024)
- PepsiCo koupí výrobce slaných pochutin Siete Foods za 1,2 miliardy USD (03.10.2024)
- Prodat Rohlík se mi nechce, říká Čupr. Lidé dostávají nákupy před dveře už deset let (02.10.2024)