Vedoucí pálenice v Přílepech očekává dobrou sezonu, loňská byla velmi slabá

Vedoucí pálenice v Přílepech na Kroměřížsku Vladimír Hanák letos očekává dobrou sezonu. Zvlášť ve srovnání s loňskou, která byla velmi slabá. Byť se některé části České republiky také letos potýkají s nízkou úrodou, v okolí Přílep tomu tak podle Hanáka není. Dostatek je jablek i švestek, kterým se v regionu říká trnky. Právě kvasy ze švestek a jablek se nyní pálí nejčastěji, řekl dnes ČTK páleničář.

"Tady je sezona dobrá. Oproti loňsku o tisíc procent. Co se nejvíc používá, jablka, trnky, ty se urodily bohatě. Třešní bylo hodně, to už je tedy pryč, to se pálilo první. Kromě meruněk se urodilo v podstatě všecko ovoce, co tady roste. Minulý rok to bylo nejmizernější, co já pamatuji za 40 roků. Takže musíme být spokojení," uvedl Hanák.

Ovoce je podle něj navíc letos kvalitní. Má vysokou cukernatost, která je pro výrobu pálenky zásadní. "Dobré průměry tečou. Slunce bylo hodně, takže kdo to neuspíšil, neurval to brzo, tak má kvalitní kvas," řekl vedoucí pálenice.

Provoz pálenice zahájila v červenci, stejně jako v minulých letech. Nejdříve se v ní pálily kvasy z třešní, následovaly mirabelky a další letní plody. "Ovoce dozrálo brzy. Velice rychle kvasilo, protože bylo teplo. Takže teď si připadám, jako kdyby byl už listopad. Protože toto, co se teď děje, že všichni chtějí pálit, bývá v listopadu, ne teď začátkem října. Máme objednávky zatím přes listopad a v prosinci už málo. To už zase vypadá, jako kdyby to bylo po Novém roce," uvedl Hanák.

Obává se, že letošní sezona pálení by mohla skončit už v období Vánoc. Na zájem zákazníků si ale v Přílepech nemohou stěžovat. Zatímco loni jich bylo za celou sezonu přibližně 200, letos se jich objednalo už přes 300 a dalších zhruba 300 zájemců ještě v pálenici očekávají.

Termín pálení si dnes přijel objednat například Jaroslav Sklenář z nedalekých Bořenovic. Připraveno má 120 litrů kvasu z vlastních švestek. Věří, že se z něj vypálí alespoň deset litrů slivovice. "Bude na normální rodinné použití. U nás byla úroda dobrá. Tak jak všude vykládají, že nejsou ani jablka, nic, tak my jsme nevěděli co s tím," řekl ČTK zákazník.

Přílepská pálenice je nyní v provozu každý všední den od rána do pozdního večera, o víkendu má zavřeno. Denně zpracuje okolo 1500 litrů kvasu. Cena za litr absolutního alkoholu je v ní ve srovnání s minulou sezonou vyšší o 40 korun, zákazníci za něj zaplatí 400 korun. "Daň se zvedla, plyn je drahý, elektrika je drahá," vysvětlil zdražení Hanák.

Firma, která pálenici vlastní, provozuje též moštárnu v sousedních Martinicích. Zákazníkům už několik let nabízí i takzvané sdílené pálení. Znamená to, že do moštárny dovezou jablka, pracovníci z nich udělají kvas a ten se následně v Přílepech vypálí. "Lidi si pak k nám přijedou pro hotový calvados. Dělá se to asi čtvrtý rok a zájem je čím dál větší," uvedl páleničář.

Pálenice v Přílepech je vybavena takzvanou destilační kolonou, přičemž kotel má kapacitu 300 litrů kvasu. Topí se v ní plynem.

Viktor Chrást

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info