SVS: Řetězec Makro prodával mraženého tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu
20.09.2024 | ČTK
Řetězec Makro v Česku prodával ve svých obchodech mražený steak z tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu, uvedla dnes Státní veterinární správa (SVS). Podle veterinářů už bylo 328 kilogramů z celkových 480 kilogramů nabízených na českém trhu staženo, lidé zakoupili 152 balení. Nevyhovující rybu lze vrátit v provozovnách Makro. Jde o mražené kilogramové balení steaku ze žlutoploutvého tuňáka původem z Indonésie.
Inspektoři veterinární správy zjistili, že bylo vyrobeno 1136 kilogramů výrobku, na český trh se dostalo 480 kilogramů. "Toto množství směřovalo do skladu společnosti MAKRO Cash & Carry ČR v Kozomíně. Dalších 504 kilogramů výrobku bylo expedováno do skladu společnosti METRO Cash & Carry SR s.r.o., na Slovensku," uvedli veterináři v tiskové zprávě. Zbývajících 152 kilogramů zůstalo ve skladě českého distributora a nebylo uvolněno na trh.
Ze 480 kilogramů mraženého steaku distribuovaného na českém trhu se dosud podařilo stáhnout 328 kilogramů. Lidé v období od 13. srpna do 13. září zakoupili 152 kilogramů. Vrácení je možné do 13. října, řetězec zákazníkům vrátí peníze.
Výrobcem tuňáka s nadměrným množstvím histaminu je společnost Frigonova z Mikulova, číslo šarže je 422014624. Minimální trvanlivost končí 7. srpna 2026.
Nadlimitní množství histaminu veterináři odhalili při veterinárním dozoru, analýzu provedl veterinární ústav v Jihlavě, správa poté okamžitě nařídila stažení produktu z trhu. Prodejce neprodleně zahájil stahování a informoval o něm odběratele na webu.
Histamin je v nízkých koncentracích přirozenou složkou řady potravin, vyskytuje se v určitém množství přirozeně i v lidském těle. Nadměrný obsah histaminu v potravinách ale může způsobit onemocnění, například svědění kůže, bolest hlavy, pokles krevního tlaku nebo kožní vyrážku.
Tuňák patří podle veterinářů mezi druhy ryb, u nichž je riziko produkce nadměrného množství nejvyšší. "Riziko roste především při nedostatečném zchlazení ulovených ryb, nesprávném skladování či nevhodné tepelné úpravě," uvedli veterináři. Maximální množství histaminu stanovuje evropská legislativa.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Moravskoslezské cukrovary plánují investice do energetických úspor (11.10.2024)
- Hrozí růst cen potravin, viníkem je hlavně evropská zelená transformace (11.10.2024)
- Jednota Volyně příští rok rozšíří síť automatizovaných prodejen o další tři (11.10.2024)
- Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka: muž, díky kterému pijeme skvělé pivo po celém Česku (11.10.2024)
- O kvalitě piva se rozhoduje už ve sladovně. Nová sezona tu právě začala (11.10.2024)
- Inflace v září zrychlila na 2,6 procenta (10.10.2024)
- Uzenářská společnost LE&CO má v Jirnech novou výrobní halu za 2 mld. Kč (10.10.2024)
- Bohemia Sekt zmodernizoval stáčecí linku na lahve za 80 milionů korun (10.10.2024)
- Kávu a čokoládu prudce zdražují počasí a evropské regulace (10.10.2024)
- Rybáři očekávají,že Žehuňský rybník letos vydá víc ryb,cena kapra zůstane stejná (10.10.2024)