Řeznictví v Praze nedodržovalo předpisy při prodeji zvěřiny
07.11.2024 | SVS ČR
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili při kontrole řeznictví v Praze 5 maso z prasete divokého, které v době kontroly nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Provozovna zvěřinu zpracovávala přesto, že neměla pro tuto činnost povinnou registraci. Veterinární inspektoři zakázali uvádění výše zmíněné zvěřiny na trh, protože představovala pro potenciálního konzumenta zdravotní riziko. Provozovateli řeznictví i uživateli honitby, v níž bylo zvíře uloveno, hrozí sankce.
Maso z divočáka včetně kůže mělo celkovou hmotnost 46 kg. Bylo sice označeno plombou s označením příslušného dodavatele, ale na lístku o původu zvěře nebylo potvrzení o jejím prohlédnutí proškolenou osobou, která přitom dle platné legislativy musí být provedena co nejdříve po ulovení. V době zpracování nebyla navíc zvěřina vyšetřena na přítomnost svalovců čili trichinel, což musí být před uvedením na trh v České republice každý kus divočáka.
Podzimní období je nejen v České republice tradičně také obdobím intenzivního lovu zvěře. Právě v této době se také zvěřina výrazně častěji objevuje na pultech obchodů, na jídelních lístcích restaurací i na stolech domácností. Jelikož se jedná o potravinu živočišného původu, spadá pod veterinární dozor. Vzhledem k tomu, že při nedodržení zásad hygieny může představovat zdravotní riziko, je třeba, aby je lovci, prodejci či zpracovatelé důsledně dodržovali. Základní pravidla ve zjednodušené formě popisuje například následující tisková zpráva či tato především lovcům určená příručka.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS
Další články v kategorii Potravinářství
- K trvale klesající spotřebě vína se letos propadla i sklizeň hroznů (14.12.2024)
- Analýza: Kupní síla Čechů má nejblíž Němcům u léků, nejdál u oděvů (13.12.2024)
- Bohemia Sekt předpokládá vyšší prodeje sektů než loni, rozhodne ale konec roku (13.12.2024)
- Pomoc dětem z chudých rodin k lepšímu jídlu se během let zvýšila (13.12.2024)
- Vědci našli v minerální vodě v několika evropských zemích "věčné chemikálie" (13.12.2024)
- Z jazykové školy ke kávě a chlebu. Ondřej a Jakub denně upečou 1500 bochníků (13.12.2024)
- Potravinářské společnosti Hamé loni klesl obrat, dostala se však ze ztráty (12.12.2024)
- Po Vánocích jídlo zbyde 90 procentům Čechů, 28 procent z nich ho vyhazuje (12.12.2024)
- Pivovar Staropramen již potřetí zvítězil ve výběrovém řízení pro největší multifunkční halu v České republice (12.12.2024)
- Cena kávy arabica je na rekordu, od začátku roku je vyšší o 80 procent (11.12.2024)