Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (597)
Legislativa (230)
Šlechtění (338)
Výběry býků (464)
Výstavy (406)
Zdraví (259)
Pozvánky (535)
Zajímavosti (345)
Ze svazu (641)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Kultivované maso se velkém bude jíst až za několik let

21.03.2023,  Kamil Malát  

Nizozemská banka ABN AMRO ve své zprávě „Příležitosti pro náhražky masa a mléčných výrobků“ odhaduje, že kultivované maso bude ve větším měřítku na evropském trhu dostupné až po roce 2030, a to ještě ve formě zchlazených polotovarů a různých omáček. V exkluzivnějších restauracích bude podle jejich očekávání v nabídce o zhruba pět let dříve. Banka ve svých predikcích také uvádí, že spotřebitelé budou jako první konzumovat kultivované maso ve formě kuřecích nugetů nebo zpracované v různých v burgerech. Poptávce po kultivovaném masu nenahrává ani přetrvávající nedůvěra poměrně velké části spotřebitelů.

Z lednového průzkumu banky provedeného v Nizozemí vyplynulo, že jen asi třetina spotřebitelů by pravděpodobně nebo určitě chtěla konzumovat kultivované maso. Přibližně 45 procent spotřebitelů naopak uvádí, že pravděpodobně nebo určitě nechce kultivované maso jíst. Z dotázaných je 22,5 procenta nerozhodnutých. Banka uvádí, že bude třeba ještě hodně práce, aby spotřebitele informovali o bezpečnosti a výhodách, než se maso z kultivace dostane na evropský trh ve velkém měřítku. Dalšími výzvami pro větší uplatnění kultivovaného masa je ekonomika jeho výroby.

Pokud jde o povolení prodeje kultivovaného masa, evropský potravinářský úřad EFSA zatím neobdržel žádné žádosti od společností, které by tento produkt chtějí uvést na trh. Evropský úřad pro potraviny dosud obdržel pouze žádosti o potraviny na bázi řas a hmyzu. Žádost s kultivovaným masem zatím nebyla podána, potvrdil Business Insider mluvčí EFSA. Jelikož schvalovací proces, při kterém se provádí rozsáhlé šetření bezpečnosti produktu, trvá v Evropě zhruba rok a půl, nepředpokládá se, že by v následujících cca dvou letech bylo běžně na trhu dostupné. Souhlas navíc musí dát také Evropská komise a každý jednotlivý členský stát EU.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz