Na jižní Moravě po letech vzrostlo množství vyprodukovaného vepřového masa
13.11.2024 | ČTK
Na jižní Moravě letos po letech propadu za první tři čtvrtletí vzrostlo množství poražených prasat a vyprodukovaného vepřového masa. Proti loňským 17.031 tunám se letos vyrobilo 18.741 tun. Prasat na jatkách porazili 202.333, což je o 15.475 více než loni. Naopak kleslo množství vyrobeného hovězího masa, kterého většinou v předchozích letech přibývalo. Vyrobilo se ho 2386 tun, o 145 meziročně méně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
Chovy prasat byly dlouhé roky v útlumu, protože čeští chovatelé byli vystaveni tvrdé konkurenci a výkupní ceny se často pohybovaly i pod výrobními náklady. Situace se však v současnosti přeci jen změnila. Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala lze nárůst v počtu chovaných kusů, a tedy i poražených přičíst patrně tomu, že řada podniků v poslední době dělá tzv. repopulaci. Jde o komplexní opatření, které má pomoci zlepšit ekonomiku chovu i zdravotní stav prasat. Do plné produkce se podnik dostane po vyčištění a případné úpravě stájí po zhruba tři čtvrtě roku trvající pauze. "Sáhla k tomu řada podniků. O chovech se nyní dá říci, že jsou stabilizované. Zemědělci nyní vydělávají, protože výkupní ceny jsou slušné, ale táhnou za sebou ztráty z let minulých. Kdyby to tak vydrželo, bylo by to dobré," řekl Stibal ČTK.
Letos se také zvýšila průměrná hmotnost poražených prasat, a to o dva kilogramy na téměř 119 kilogramů.
Chovy skotu se v posledních deseti letech mírně zvyšovaly, nebo stagnovaly. Chovatelům se většinou vyplácela produkce mléka a vyplatí se i chov na maso. Letos za devět měsíců jatka porazila 7403 kusů skotu, většinou býků, loni za stejné období jich bylo o 252 více.
Množství skopového a kozího masa se proti loňsku nezměnilo a činilo čtyři tuny.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Potravinářství
- Francouzské sýry obsahovaly zdravotně závadné bakterie yersinie (03.12.2024)
- Na světových trzích letos výrazně zdražuje kakao a káva (02.12.2024)
- V Japonsku uvedli na trh nápoj s majonézovou příchutí, u lidí vyvolal odpor (02.12.2024)
- Jídlo opět zdražuje. Výborný viní potravináře a obchodníky, Balaštíková i vládu (02.12.2024)
- Kafe s rudým výhledem. Starbucks otevřel pobočku přímo na hranici s KLDR (02.12.2024)
- ČSÚ: Spotřeba potravin loni klesla na 788 kg, lidé jedli méně vepřového či mléka (30.11.2024)
- Knedlíky dobývají Japonsko. Česká restaurace na Expu vsadila na domácí chutě (29.11.2024)
- Firma Krahulík - Masozávod Krahulčí po předloňské ztrátě skončila loni v zisku (29.11.2024)
- Největší svolávací akce Rakouska má rozuzlení. Z milionů litrů koly bude bioplyn (29.11.2024)
- Šampionem Salonu vín 2025 je Ryzlink vlašský z Vinařství Volařík (29.11.2024)