Jabloňové sady Kofoly v Libině poškodily mrazy,výnosy budou o čtvrtinu nižší

Zhruba o čtvrtinu bude letos kvůli jarním mrazům nižší úroda jablek v Pragerových sadech v Libině na Šumpersku. Na začátku letošního roku je koupila společnost Kofola a zachránila je tak před likvidací. Díky preventivním opatřením se sadařům v Libině podařilo škody napáchané jarními mrazy minimalizovat, a pokles výnosů z bezmála 60 hektarů jabloňových sadů v Libině tak bude výrazně nižší, než očekávají okolní pěstitelé jablek. Ztráty na úrodě jablek pomůže pokrýt pěstování bylin v sadu. Novinářům to dnes řekl vedoucí Pragerových sadů Michal Horáček.

"V kritickém období jsme aplikovali do porostu směs vody a glycerinu, takzvanou umělou mlhu, která vytvořila izolační vrstvu mezi vyhřátou půdou a studeným vzduchem a pomohla tak ochránit nakvetlé stromky před promrznutím. Zatímco okolní sady dosahují sotva padesátiprocentního výnosu, mu budeme zhruba na 75 procentech plánované úrody," uvedl Horáček.

Sady v Libině Kofola koupila od firmy Úsovsko, od které odebírala jablka pro výrobu čerstvých šťáv UGO. "Základem našich produktů jsou kvalitní suroviny. Poté, co jsme si osvojili know-how v pěstování a zpracování bylin díky akvizici tradičního výrobce bylinných směsí a čajů Leros, jsme se rozhodli věnovat se další klíčové surovině," komentoval nákup sadů zakladatel a majoritní vlastník Kofoly Jannis Samaras.

Přestože v necelé polovině sadů v Libině rostou perspektivní odrůdy jablek, kvůli problematické situaci na trhu mu hrozilo pokácení. Kofola se proto rozhodla sady koupit a na deseti hektarech vysadila speciální hořko-sladkou odrůdu jablek, která je ideální pro řemeslné cidery. Při jejich výrobě musí Kofola dovážet jablka až z Anglie či Francie. "Plodů se dočkáme nejdřív za tři roky, ale věříme, že lokální dostupnost těchto specifických odrůd bude velkým přínosem nejen pro Kofolu, která se snaží neustále zkracovat dodavatelské řetězce, ale i celkovou stabilitu odbytu a diverzitu plodin v našem sadu," uvedl spoluzakladatel Kofoly Tomáš Jendřejek.

Kofola zpracovává ročně stovky tun jablek nejen ve svých UGO Freshbarech a Salateriích, ale také v Krnově při výrobě balených čerstvých šťáv UGO. "Řádově 1000 tun jablečného koncentrátu ročně pak putuje do našich nealko nápojů včetně tradiční Kofoly. Když se tedy naskytla možnost mít pod kontrolou jednu z dalších klíčových surovin a proniknout tak více do samotného sadařství, neváhali jsme," řekl Samaras.

Na deseti hektarech sadů v Libině roste heřmánek, máta a meduňka, což zlepšuje jejich rentabilitu. "Původní sušárnu na jablka využíváme aktuálně i pro bylinky. Loni jsme zde vysušili zhruba čtyři tuny bylin, což odpovídá 25 tunám mokré hmoty. Letos bychom to rádi navýšili zhruba o třetinu," dodal Horáček.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info