Šlechtitelský chov hus v Byňově husy nezdražil, kilogram živé váhy je za 140 Kč

Jediný šlechtitelský chov hus v Česku, který je v jihočeském Byňově, prodává letos husy pro svatomartinská menu za 140 korun za kilogram živé váhy. Cena je stejná jako loni. Chov spadá pod Rybářství Nové Hrady, letos na svatého Martina připravili 1500 hus a na vánoční svátky 1000 hus. Loni nabízeli celkem 3000 hus, řekla ČTK vedoucí střediska chovu drůbeže Naďa Hrvolová.

"Tím, že jsme šlechtitelé, máme čtyři až pět násad, z nich si šlechtitelka vybírá nejsilnější jedince pro chov, ostatní jde na prodej. Prodáváme část jako housata, část si necháme na výkrm na podzim. Prodej začal před třemi nedělemi, ale objednávky bereme už od září," řekla Hrvolová. Celkem mají na 5000 hus.

Restaurace svatomartinské menu připravují od 6. do 17. listopadu. “V tuto chvíli máme na seznamu téměř 40 restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily svatomartinskou nabídku. To je téměř dvojnásobek oproti loňskému roku,” řekl ČTK ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací je na webu.

Českobudějovické restaurace podle Polanského často využívají drůbež z lokálních chovů a malých farem. Jednou z nich je například restaurace Klika Kitchen, která odebírá husy z volného chovu a v kuchyni používá i další lokální suroviny. “Husy máme jako obvykle z farmy od manželů Tůmových z Chelčic. Kromě pečené husí čtvrtky s červeným zelím s povidly a houskovým knedlíkem s kaštany bude v nabídce celá řada dalších pochoutek z husího masa. Například marinovaná smažená husí játra, paštika s rakytníkem a nakládanou zeleninou nebo plněné knedlíky s husím masem,” popsal nabídku majitel restaurace Petr Klika.

Farma Tůmovi se specializuje na chov drůbeže od roku 1993. Začínali chovem kuřat, dnes nabízejí také kachny, husy, krůty a slepice. Pro svatomartinské menu chovají stovky hus, kilogram chlazené husy prodávali za 219 Kč. "Teď už máme vyprodáno, na Vánoce lze objednat krůty,“ řekl za farmu Karel Kortus.

Husí speciality a suroviny z místních zdrojů návštěvníci najdou také v Pivnici Zvon na Náměstí Přemysla Otakara II. “Husu pomalu konfitujeme v sádle přes noc až 14 hodin. Nechybí domácí žemlový knedlík, bramborové drbáky, švestkové červené zelí a husí jus. Jsou to recepty vycházející z tradice česko-vídeňské kuchyně,” uvedl generální manažer Grandhotelu Zvon Zdeněk Novotný. Na svatomartinské menu lze zajít také v Týně nad Vltavou například do restaurací Sokolovna nebo Zlatá loď, v Hluboké nad Vltavou do Hotelu Záviš, restaurací U Hájků nebo Hubert.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii Potravinářství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info