Ostružiny – černý poklad zahrady

Sladkokyselé plody s výraznou chutí se hodí na koláče, do marmelád, ovocný salátů i zmrzlin, listy můžete využít k přípravě ostružinového čaje. Ostružiny také obsahují mnoho cenných vitaminů a minerálů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy.

Ostružiník (Rubus fruticosus) je keř vytvářející 50-200 cm dlouhé trnité výhony. Lesní divoké ostružiny se většinou plazí, zahradní odrůdy tvoří mohutné pruty, které je nejlepší vyvazovat k opoře. Ostružiník má dvouletý cyklus, to znamená, že mladé výhony, které vyrostly letos na jaře, budou plodit až v dalším roce.

Jak ostružiník pěstovat?
  • Rostliny je potřeba vysazovat alespoň s metrovým rozestupem mezi sebou. Pokud pěstujete víc řad, pak rozestupy mezi nimi by měly být alespoň 2 metry, abyste měli dost prostoru se k rostlinám pohodlně dostat.

  • Ostružiníky potřebují dobře propustnou půdu a hodně slunce. Stinná místa mohou způsobit, že plody nebudou tak sladké, jak byste čekali. Navíc dřevo není dostatečně vyzrálé a v zimě může silněji pomrznout.

  • Keře hnojte nejlépe organickým hnojivem, nejlepší je na podzim zarýt kvalitní kompost.

Správný řez pro bohatou úrodu

Pro dobrou sklizeň je důležité keře ostružiníku správně prořezat. Rostliny, které jste letos na jaře vysadili nebo vysadíte na podzim, zkraťte na délku 30 cm. Z každého keře pak ponechte každý rok jen šest nejsilnějších výhonů, slabé, pomrzlé a poškozené odstřihněte u země. Na podzim po sklizni vyřízněte až u země všechny odplozené výhony a o třetinu zkraťte jednoleté pruty.

Komu vadí trny?

Ostružiníky patří k bobulovinám, jejichž keře jsou poseté drobnými trny, což pro mnoho lidí může být nepříjemná nevýhoda. Na trhu lze koupit i odrůdy, které jsou beztrnité. Jejich jedinou nevýhodou je jejich menší mrazuvzdornost. Zástupci těchto odrůd jsou například Thornfree a Thornless. Pěstujte je v chráněnějších polohách a na zimu je můžete přihrnout kompostem. Ostružiny se také dobře kříží s malinami a na trhu je i takzvaný malino-ostružiník, výborná je beztrnná odrůda Tayberry, jejíž plody jsou sladké a keře mrazuvzdorné.

Ostružinové smoothie

Budete potřebovat:

1 banán

1 hrnek jablečného moštu

2-3 lžíce medu

1 hrnek bílého jogurtu

1,5 hrnku ostružin

Ostružiny omyjte a nechte okapat. Potom je spolu s jogurtem, oloupaným banánem, jablečným moštem a medem rozmixujte v mixéru dohladka. Pokud by vám vadila semínka z ostružin, můžete smoothie ještě přecedit přes jemné plátýnko nebo sítko. Ostružinové smoothie podávejte ihned, dokud v sobě má nejvíc cenných vitaminů.

Tisk

Další články v kategorii Zemědělství

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info