Sezona v pálenici v Buchlovicích bude lepší než loni, úroda ovoce je dobrá
10.10.2025 | ČTK
Sezona v pálenici v Buchlovicích na Uherskohradišťsku bude o poznání lepší než loni. Úroda ovoce je letos díky dostatku vláhy a slunce dobrá, stejně jako jeho kvalita. Ovoce má vysokou cukernatost, řekl dnes ČTK vedoucí pálenice Jan Stockmann. V těchto dnech se podle něj už pálí kvasy ze švestek, pokračuje i pálení letního ovoce.
Za minulou sezonu zvládli v zařízení obsloužit 1066 zákazníků a vypálit přibližně 13.000 litrů absolutního lihu. V letošní sezoně, která začala na přelomu července a srpna, v Buchlovicích dosud pálilo přes 260 lidí. Pracovníci pálenice očekávají, že bude mít o pálení v aktuální sezoně díky dostatku ovoce zájem více lidí, než tomu bylo v předchozích letech. "Je to lepší než minulý rok. I lihovitostí, i úrodou. Letos je hodně mirabelek a skorých (raných) švestek," řekl Stockmann.
Provoz pěstitelská pálenice obvykle zahajuje v polovině letních prázdnin. V Buchlovicích je totiž velký sad višní, které si lidé na kvas s oblibou kupují. Právě višně, třešně a meruňky se v pálenici zpracovávají nejdříve. Poté pokračují mirabelky a špendlíky. Aktuálně zákazníci v zařízení pálí kvas z ovocných směsí a jablek. "Už pálíme naplno i švestky," uvedl Stockmann.
Kvas ze švestek si dnes v Buchlovicích nechával vypálit Vít Bilík z nedalekých Boršic. "Přivezl jsem jednu bečku, to je ani ne 150 litrů. Letos ovoce bylo, něco si ale taky pobrala děcka na povidla a na jídlo," řekl Bilík. Očekává, že z pálenice si odveze alespoň 15 litrů slivovice.
Pálenice je nyní díky zvýšenému zájmu zákazníků v provozu denně s výjimkou neděle. O její obsluhu se starají dvě dvoučlenné směny. Minulou sezonu ukončila 20. ledna. Aktuálně už její pracovníci zapisují zájemce o pálení také na lednové termíny. "Podle potřeby budeme sezonu protahovat," řekl Stockmann.
Při nepřetržitém provozu je pálenice schopna denně zpracovat 3500 až 4000 litrů kvasu. Cena za litr absolutního alkoholu je v ní ve srovnání s minulou sezonou vyšší o 20 korun. Zákazníci za něj zaplatí 420 korun, přičemž 196 korun z této částky činí spotřební daň. Od Nového roku si lidé kvůli dalšímu zvýšení daně v pálenici opět připlatí, litr absolutního alkoholu zdraží o desetikorunu.
Podle Stockmanna mají rostoucí ceny za následek rozvoj takzvaného černého pálení, tedy nelegální výroby alkoholu, nezřídka v domácích podmínkách. "Já si nepamatuji, že by se u nás dříve někdo ptal na cenu nebo si zapisoval kvas až potom, co mu přijde důchod. Lidi hodně říkají, že jim stačí na kolonce vypálit 12 litrů a nechávají ovoce popadané na poli. To je špatně," míní vedoucí pálenice.
Ve Zlínském kraji zahajuje pálenice v Buchlovicích pravidelně sezonu jako jedna z prvních. Postupně se přidávají další. V provozu je od 70. let minulého století. Dříve se v ní topilo uhlím, později tam přešli na plyn. Pálenice je vybavena hlavním kotlem o objemu 330 litrů, dvěma přepalovacími kotli a kolonovým systémem o objemu 180 litrů.
Viktor Chrást
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii Zemědělství
- Svobodná země přináší svobodnou krajinu – 36 let od sametové revoluce (15.11.2025)
- Likvidace drůbeže v Lanškrouně pokračuje, podílí se na ní 90 lidí (14.11.2025)
- BOHEMIA SEKT na vinici simuluje podmínky italské oblasti Valdobbiadene (14.11.2025)
- Čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu kachen je na Nymbursku (13.11.2025)
- Vinium letos zpracovalo přes dva miliony kilogramů hroznů (13.11.2025)
- Vědci z Mendelovy univerzity umí určit, zda jsou v osivu nežádoucí bakterie (13.11.2025)
- Země EU a europoslanci se předběžně dohodli na zjednodušení zemědělské politiky (13.11.2025)
- V Lanškrouně začíná likvidace 53.000 slepic kvůli ptačí chřipce (13.11.2025)
- EU se předběžně dohodla na uvolnění ekologických pravidel, aby ulevila farmářům (12.11.2025)
- V Německu se šíří ptačí chřipka, zlikvidováno už bylo 1,5 milionu kusů drůbeže (12.11.2025)

Tweet



