AK: Krize v mléce už je za námi

Tisková zpráva ze dne 23. 12. 2009

Na jednání na Ministerstvu zemědělství dne 17.12.2009 odhlasovali zástupci zemědělských organizací jednohlasně možnost navýšení produkce mléka o 40 mil. litrů. S nejpřesvědčivější argumentací vystoupili zástupci Agrární komory ČR, kteří deklarovali, že je zde velké množství farem, které chtějí navýšit produkci mléka a je potřeba jim umožnit prostor pro navýšení. Madeta už zemědělcům nabízí přes 7 Kč za litr a mezi mlékárnami se obchoduje mléko za 8 Kč/litr.

Jednohlasně byl všemi zemědělskými organizacemi odmítnut i návrh hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka na řešení situace v sektoru mléka jako nesystémový. Tento návrh v zásadě navrhoval potenciální snížení produkce mléka za kompenzaci.

Svaz marginálních oblastí (SMO) souhlasí s navýšením produkčních kvót. Je to v souladu se zvyšováním podnikatelské svobody pro podnikatele. Je totiž krajně nevhodné, aby zemědělci byli omezováni ve svých podnikatelských záměrech. Každá zemědělská farma musí být schopna v rámci zefektivňování své činnosti zvýšit či snížit produkci každé komodity. Pouze tento liberální přístup může v dlouhém období vést k větší efektivnosti českého a evropského zemědělství, když neúspěšné farmy s vysokými náklady budou výrobu utlumovat a úspěšné farmy ji budou naopak rozvíjet.

Za krajně nelogické však Svaz marginálních oblastí pokládá snahy zatížit české zemědělství, resp. všechny ostatní zemědělce na dalších 3-5 let odvody ve prospěch jednoho preferovaného oboru – producentů mléka – a zakládat tak na problémy v jiných komoditách. Těchto zhruba tisíc zemědělců by bylo nelegitimně zvýhodněno na úkor zbývajících 30 tisíc farmářů, kteří mají mnohdy větší problémy, jen je tak mediálně neventilují. Pohyby tržních cen pokládá SMO za přirozené. Po velmi lukrativních cenách mléka v letech 2007 a 2008 přišly horší ceny v roce 2009. Nelze však z uvedené historie vytrhovat omezené časové období a na jeho základě zavádět nelogické transfery prostředků od pěstitelů obilí či producentů masa nebo jiných komodit. Pokud by k tomu mělo dojít, mělo by se požadovat reciproční zavedení odvodů z vysokých cen mléka za roky 2007 a 2008, a to ve prospěch všech ostatních zemědělců.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info