Šunka bio - nebio

Biohlídka PRO-BIO Ligy.

PRO-BIO LIGA nedávno obchodech objevila podezřelou tuzemskou BIO šunku bez loga a kódu kontrolní organizace. Naštěstí se ukázalo, že nejde o biopodvod, ale pouze nedotažený obal.

Šunka Dušená od výrobce B-unipack výrazně označená slovem BIO Produkt v zeleném obalu se jednoznačně hlásila k výrobkům ekologického zemědělství, nicméně po podrobněšjím prozkoumání nebylo možné nalézt žádný zákonem požadovaný důkaz toho, že je tento výrobek skutečně biopotravinou.

Obal postrádal jak požadovaný grafický znak (biozebru), tak kód kontrolora, který potrvdil, že šunka skutečně byla zpracována dle zásad ekologického zemědělství a je vyrobena skutečně z biomasa.

Společnost B-unipack byla na uvedené nedostatky upozorněna s odvoláním na legislativní ustanovení a možnosti postihu.

Ředitel společnosti Bronislav Košíček uvedl, že se jednalo pouze o chybu na obale, kterou společnost již odstranila a další šarže výrobku budou opatřeny na obale jak biozebrou tak kódem kontrolora. Nejednalo se tedy o klamavé značení a výrobek skutečně splňoval podmínky ekologického zemědělství. Společnost nám zaslala certifikát o původu bioproduktu a slíbila nápravu značení. Certifikát je k prohlédnutí na tomto odkazu.

Zdroj: Jan Valeška, biospotrebitel.cz

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info