V Česku se možná pěstují nepovolené brambory

Švédi pěstovali nepovolené geneticky modifikované brambory, rostou možná i v ČR.

V Česku se možná pěstují geneticky modifikované brambory bez toho, aniž by daný druh měl patřičné povolení od úřadů Evropské unie. Jedna společnost spadající pod německý koncern BASF totiž údajně smíchala semena povoleného druhu Amflora se zatím neschváleným typem Amadea. Přišlo se na to ve Švédsku, ale Amflora se pěstuje i v ČR. Novinářům to dnes sdělil mluvčí Evropské komise Frédéric Vincent.

„Amflora se nyní pěstuje ve třech unijních státech: Německu, České republice a Švédsku,“ uvedl Vincent. Právě ve skandinávské zemi úřady zjistily, že se na polích objevily i rostliny z nepovoleného druhu. Evropská komise podle svého mluvčího situaci bedlivě sleduje.

Zástupci společnosti budou vysvětlovat

Ještě dnes EK odešle výzvu společnosti Plant Science Sweden, aby její zástupci přijeli do Bruselu a vše vysvětlili. Komise bude také v kontaktu s úřady v dalších „dotčených“ státech – v Německu a České republice, doplnil Vincent.

„Biotechnologické společnosti opakovaně mixují normální semena s geneticky modifikovanými,“ uvedla v prohlášení rozeslaném novinářům Stefanie Hundsdorferová z organizace Greenpeace. „Není možné jim věřit,“ dodala. Toto hnutí upozorňuje, že nikdo zatím přesně neví, jaké dopady může mít neschválený typ brambor na zdraví či životní prostředí.

Brambory k průmyslovému využití

Pěstovat v zemích Evropské unie geneticky modifikované brambory Amflora od firmy BASF povolila Evropská komise letos na jaře. Používat se mohou k průmyslovému využití, například k výrobě papíru, a jako krmivo. Bylo to poprvé za 12 let, kdy EK poskytla nové povolení k pěstování geneticky modifikovaných plodin (GMO). O případném pěstování na svém území rozhodují vlády jednotlivých zemí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info