České maso na pultech prohrává. Šunku vozí Němci, kuřata Poláci
19.10.2010 | Lidové noviny
Ještě loni pocházel ze zahraničí každý třetí kus vepřového masa na pultech tuzemských obchodů. Letos už je to každý druhý a čeští zemědělci proti konkurenci dál rychle ztrácejí. Prohrávají především kvůli ceně.
Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že právě maso se dováží zdaleka nejvíce ze všech potravin. Ve srovnání s rokem 2003 (před vstupem České republiky do Evropské unie) stoupl v loňském roce dovoz kuřat oproti vývozu hned třikrát. Objem dovezeného vepřového masa se pak zvýšil osmkrát a dovoz hovězího masa vyletěl dokonce na 24násobek.
Vepřové maso proudí do Česka zejména z Německa a Rakouska, levné drůbeží hlavně z Polska.
"Funguje zde častý efekt u českého spotřebitele – co je ze zahraničí, je lepší. Ale to v tomto případě rozhodně neplatí. Tyto produkty tvoří přímou konkurenci českým výrobkům, což vnímáme samozřejmě jako problém," říká Dana Večeřová z Potravinářské komory.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)