Neúroda zdraží české víno. Někde až o desítky korun

Hroznů je málo, víno bude dražší. Touto matematikou se řídí část tuzemských vinařů, kterým letos vinice prořídly nebo kteří vyrábějí z dražších nakupovaných hroznů. Vinaři ceny zvednou o procenta až desítky procent. Neplatí to ale o všech.

Jarní vytrvalé deště, teplé dny a studené noci, častější řádění nemocí. Všechny tyto faktory ve výsledku způsobily, že je letos obecně chudší úroda révy.

"Cena hroznů se zvedla o třicet procent až o polovinu. Děláme to bohužel ve větším, a protože je nižší úroda a ceny vstupů se zvyšují, dá se očekávat desetiprocentní a v některých případech až dvacetiprocentní zdražení našich produktů," prozradil generální ředitel Templářských sklepů Čejkovice Pavel Pastorek.

Zdražit údajně musí i přes obavy z levnější zahraniční konkurence. Kilogram Ryzlinku vlašského vykupuje za 15 korun místo loňských 8 Kč, odrůda Cabernet Moravia zdražila o tři koruny na 15 Kč a Ryzlink rýnský stojí 15 Kč, o pět korun více než loni.

Jiní vinaři zdražení sice připouštějí, ale zatím nechtějí předbíhat. "Něco určitě zdražovat bude, ale pravděpodobně ty druhy, kterých se urodilo málo. Spíš to budou bílá, levnější vína. Sice se urodilo méně červeného, ale máme ho ještě dost na skladě," říká ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Málo se urodilo například Svatovavřinecké. Nové víno, takzvané Svatomartinské, ale vinařství zdražovat nebude.

Také vinařství Chateau Lednice tvrdí, že zdražení postihne spíš levnější vína. O kolik se změní ceny, nicméně jednatel Roman Žďárský prozradit nechtěl. "Je otázka, jak to trh akceptuje. Pakliže se zvýší cena, přibrzdí se i poptávka po víně, kterou může nahradit nějak levnější dovoz, a to může být potom už trvalý stav," obává se. Vína nabízí za ceny okolo 200 korun.

Obavy z konkurence brzdí zdražování

Někteří vinaři zdražení předem vylučují, přestože měli poloprázdné vinice. Například Václav Cícha z rodinného vinařství z Blatnice pod Svatým Antonínkem letos sklidil ve srovnání s loňskem jen 40 procent. Kromě špatného počasí řádily na čtyřech hektarech jeho vinic také nemoci, jako je plíseň révová.

"Tak špatný rok jsem ještě nezažil. Týká se to všech odrůd, nejhůře jsou na tom ty rulandské," svěřil se Cícha, jehož vinařství s roční produkcí 15 tisíc lahví patří k těm menším. Zdražovat přesto nebude. "Chceme si uchovat zákazníky a věříme, že další rok bude úroda zase lepší," doufá majitel. Vinařství prodává přívlastková vína v ceně okolo 120 korun.

Ne všichni ale na špatné počasí žehrají. Například vinařství Vinselekt Michlovský tvrdí, že sklizeň byla dobrá a hrozny jsou zdravé. Pavel Pastorek, ředitel Templářských sklepů Čejkovice, si navíc myslí, že neúroda je částečně dána i vinou samotných pěstitelů. "Řada vinařů by měla zpytovat svědomí, jakým způsobem se o vinice starali, protože je houbovými chorobami nechali výrazně poškodit," řekl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info