Babišův Agrofert prohrál arbitráž s PKN Orlen kvůli Unipetrolu o 20 miliard Kč

Společnost Agrofert patřící miliardáři Andreji Babišovi prohrála poslední arbitráž s polskou ropnou firmou PKN Orlen. Ve sporu týkajícího se privatizace firmy Unipetrol požadovala zhruba 20 miliard korun. Právní zástupce Agrofertu svému klientovi patrně navrhne podat žádost na zrušení tohoto nálezu nálezu.

Ten vydal Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. Bližší podrobnosti k případu však odmítl sdělit s odvoláním na to, že je neveřejným soudem.

Agrofert se s výsledkem arbitráže asi nesmíří

Informaci o výsledku sporu potvrdila redakci advokátní kancelář Pokorný, Wagner & spol.. "Nález jsme obdrželi a seznamujeme se s ním. Je možné, že tam jsou některé procesní chyby, které nyní vyhodnocujeme," řekl iDNES.cz advokát Petr Málek a dodal: "Budeme se bavit s klientem o tom, že by se podala žádost o zrušení nálezu."

Aktuální spor je jedním ze čtyř žalob, kterou Agrofert podal na polskou ropnou společnost PKN Orlen kvůli privatizaci společnosti Unipetrol. Agrofert se chtěl domoci náhrady škody za to, že nemohl užívat část holdingu Unipetrol, která mu podle dohody měla připadnout, vysvětluje podstatu sporu ČTK.

Reakci PKN Orlen, vlastníka Unipetrolu, zjišťujeme.

Rozhodčí soud už dříve dvě z celkem čtyř podaných arbitrážních žalob proti Orlenu zamítl. Loni rozhodci přikázali PKN Orlen zaplatit Agrofertu smluvní pokutu, úroky z prodlení a náklady řízení v celkové výši přes 100 milionů eur (2,45 miliardy korun).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info