V Rusku vzniká možný konkurenční zájemce o kanadskou Potash

Ruský výrobce hnojiv Phosagro vyzval své domácí partnery a konkurenty ke společné koupi podílu na kanadské společnosti Potash Corp, největším světovém výrobci umělých hnojiv na světě. Rusové by tím zhatili snahu australského těžařského koncernu BHP Billiton získat Potash za zhruba 39 miliard dolarů (682 miliard Kč). Mezitím by do dnešní půlnoci měla kanadská vláda rozhodnout, zda nabídku BHP povolí, nebo ji stejně jako vláda provincie Saskatchewan odmítne.

Předseda správní rady Phosagro Vladimir Litviněnko dnes prohlásil, že vyzve svého dávného spojence, premiéra Vladimira Putina, aby takovýto krok ruských firem podpořil a prověřil jeho finanční aspekty. Varoval, že pokud v bitvě o Potash zvítězí BHP, ohrozí to ruské zájmy. Potaš čili uhličitan draselný je přední surovinou k výrobě umělých hnojiv a Potash má v Saskatchewanu k dispozici více než polovinu jejích světových zásob.

"Trh s potaší se konsoliduje a my tomu dosud jen přihlížíme," řekl Litviněnko. "Pokud BHP tento trh ovládne, důsledky pro naše výrobce mohou být vážné. Můžeme přijít o část trhů," řekl Litviněnko agentuře Reuters. Dodal, že ze strany ruských firem by šlo pouze o koupi určitého podílu, nikoli o plné převzetí, o které jde koncernu BHP.

BHP Billiton podal nabídku na Potash letos v srpnu. Vedení kanadské firmy nabídku ihned odmítlo jako nedostatečnou, avšak ani po jednáních s řadou firem zatím nenašlo svého zachránce, který by podal konkurenční nabídku vůči nepřátelské nabídce BHP.

BHP Billiton plánuje vydělat na předpokládaném růstu poptávky po draselných solích v Číně a Indii. Draslík je klíčovým prvkem hnojiv a je nezbytný k zajištění výživy světové populace. Kanadská firma se na zásobování světového trhu touto surovinou podílí 25 procenty.

Kanadská vláda může zablokovat akvizici kanadských aktiv zahraniční firmou, pokud převzetí nebude pro Kanadu přínosem. Ottawa je nyní v prekérní situaci, protože vláda Stephena Harpera vyznává volný trh a svobodný obchod, bylo by však pro ni rizikem znepřátelit si vládu Saskatchewanu, která je rozhodně proti převzetí BHP. Podle zdrojů agentur kanadští vládní úředníci kabinetu doporučili, aby nechal nabídku BHP projít. Vláda by podle činitelů měla oznámit své rozhodnutí po dnešním uzavření finančních trhů.

Kdyby Ottawa nabídku BHP povolila, znamenalo by to prodloužení celé bitvy a BHP by zřejmě byla nucena svou nabídku zvýšit. Akcie Potash se už od srpnového podání nabídky BHP pohybují výrazně nad nabídkovou cenou, což naznačuje, že investoři sázejí na příchod konkurenčního zájemce.

Phosagro je třetí největší ruský výrobce hnojiv po společnostech Uralkali a Silvinit, které nyní vzájemně spojuje potašový magnát Sulejman Kerimov. Objevují se tak spekulace, že Rusko chce vytvořit "národního šampiona", který by dominoval světovému trhu potaše. Blízkým obchodním partnerem ruských firem je navíc běloruská Belaruskali, druhý největší producent potaše na světě.

Analytici firmy Troika Dialog uvádějí, že získáním podílu na firmě Potash by Rusové uchvátili kontrolu nad 65 procenty světového obchodu s potaší. O úspěchu možné ruské nabídky však analytici pochybují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info