Prudký nárůst cen za pronájem zemědělské půdy

V nových spolkových zemí Německa došlo díky boomu bioplynových stanic ke ztrojnásobení ceny pronajímané zemědělské půdy.

Ceny pronájmu zemědělské půdy ve východním Německu se v průběhu uplynulých let ztrojnásobily, jak vyplývá z reportáže Report München.

Boom velkých bioplynových zařízení ohrožuje existenci farem rodinného typu. Velcí investoři si zajistili rozsáhlé plochy orné půdy aby získali dostatek kukuřice pro lukrativní bioinženýrskou výrobu, uvedl politický magazín ARD report München s odvoláním na studii Celosvětového fondu pro přírodu (WWF). V průběhu posledních třech let došlo na východě Německa téměř ke ztrojnásobení ceny za pronájem půdy. Okolo 60 procent německých zemědělců je závislých na nedostatkových plochách zemědělské půdy k pronájmu a obává se proto o svoji budoucnost.

Podle WWF je možné pěstováním biomasy subvencované prostřednictvím elektrické energie dosáhnout rekordního ročního zisku okolo 3000 € na hektar, což je v průměru téměř desetkrát tolik, kolik dotací obvykle dostávají zemědělci z EU. Podle Tanji Draeger de Teran z WWF by současná podoba zákona o obnovitelných energiích mohla mít v budoucnu enormní důsledky nejenom pro životní prostředí a přírodu, ale především také pro zemědělskou strukturu a obraz krajiny.

Ilse Aigner varuje před vyššími cenami energií

Německá ministryně zemědělství Ilse Aigner chce proti narůstající konkurenci mezi produkcí potravin a energetických plodin bojovat omezením podpory výroby bioplynu. V uplynulém týdnu také varovala před vysokými cenami energií. Cenová spirála by neměla být dále roztáčena podporami obnovitelných energií. Proto bude potřeba výši podpor přezkoumat.

Studie: Pachtpreise im Osten durch Biogasboom verdreifacht

[2011-02-22], www.aghrarheute.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info