Ministři zemědělství rozšířené Visegrádské čtyřky řešili férovou konkurenci na jednotném trhu EU, problematiku obnovitelných zdrojů energie a Společnou zemědělskou politiku EU

České Budějovice na okraj našeho největšího agrosalonu Země živitelka letos hostily ještě jednu prestižní zemědělskou akci: jednání ministrů zemědělství zemí Visegrádské čtyřky pod patronací českého předsednictví, rozšířené o zástupce Rumunska, Slovinska a Bulharska. Tématem jednání byla například otázka národních doplňkových plateb, využití biomasy pro energetické účely či společná zemědělská politika. Výsledkem jednání je deklarace, ve které zúčastněné země předkládají Evropské komisi společné stanovisko k zásadám rovného přístupu ke starším a novějším členským zemím a k férové konkurenci na jednotném trhu EU, respektive k tomu, jaké v těchto oblastech vidí nedostatky a rezervy. V deklaraci ministři požadují, aby EK ještě přehodnotila návrhy na omezení možnosti dorovnání přímých plateb v souvislosti s modulací plateb v roce 2012, která podle jejich názoru dále podvazuje konkurenceschopnost nových členských států.

Podle závěrů tzv. prověrky funkčnosti SZP (Health Check) z roku 2009 se v roce 2012 přímé platby ve starých členských státech EU sníží o 10% a odečtené částky budou převedeny na rozvoj venkova. Naopak v nových členských státech dochází k postupnému navyšování úrovně přímých plateb a v roce 2012 dosáhne 90%.

Podle názoru Evropské komise budou tedy v roce 2012 vyplácené přímé platby ve starých a nových členských státech vyrovnané. Nové země mají omezit národní doplňkové platby, ale při tom nedostanou zmiňovaných 10% na rozvoj venkova. „Evropská komise chce porušit princip, který fungoval doteď, a novým členským státům odebrat možnost dorovnání přímých plateb tzv. top-upy. Namísto toho chce pro případné dorovnání nastavit strop ve výši 500 Eur na podnik. Možnost podpory českým zemědělcům by se proto snížila o stovky milionů korun. Vnímáme to jako další podvázání konkurenceschopnosti nových členských států vnějším byrokratickým zásahem,“ vysvětluje podstatu problému ministr zemědělství Ivan Fuksa.

V celé EU stále probíhá diskuze nad optimálním poměrem produkce pro potravinářské a nepotravinářské využití, přičemž primárním úkolem zemědělství zůstává zajištění dostatku kvalitních potravin. „Mezi ministry zemí Visegrádské čtyřky i jejich kolegy z Rumunska, Slovinska a Bulharska panuje shoda ohledně významu biomasy v energetice, ovšem zdůrazňují lokální charakter, bez něhož využití biomasy v praxi ztrácí svůj ekologický i ekonomický přínos, a větší využití zemědělského odpadu,“ vysvětluje ministr Ivan Fuksa.

Dále ministři projednávali otázku budoucnosti Společné zemědělské politiky, která patří mezi priority ČR. Příslušné legislativní návrhy k reformě Společné zemědělské politiky zatím nejsou na stole, ale varianty řešení řady konkrétních otázek již lze předvídat. „Delegace se shodly, že budoucí SZP musí být spravedlivá, tržně orientovaná a jednoduchá, bez zbytečné byrokratické zátěže pro zemědělce i státní správu,“ shrnuje ministr Ivan Fuksa.

Zásadu jednoduchosti a odstranění zbytečné byrokracie ostatně Česko razí dlouhodobě, na domácí i evropské frontě. „Princip férového přístupu ke všem členským zemím opakujeme na všech jednáních; konkrétní vyjádření dostalo toto naše diplomatické úsilí v deklaraci proti stropování přímých plateb a v podpoře, kterou jsme pro dokument dokázali najít. Nutnost mít evropské zemědělství pružné a konkurenceschopné vůči třetím zemím je mimo veškerou diskuzi, ve světle ekonomických otřesů posledních měsíců se navíc ukazuje velmi naléhavě,“ dodává ministr Fuksa.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info