Výkupny berou jablka i šípky, lidé se ale do sběru příliš nehrnou

Komu leží na zahradě hromada padaných jablek nebo má keře obsypané šípky, má šanci je zpeněžit. Oboje nyní přijímají výkupny po celé jižní Moravě.

Čerstvé šípky mohou lidé odevzdat třeba u brněnské firmy Ovo-Imont, která má výkupny v Brně-Slatině, Zastávce u Brna a ve Znojmě.

"Plody zmrazíme a odvezeme do Německa, kde z nich dělají výbornou marmeládu. Vyrábí ji už přes sto let podle utajené receptury. My pak zase marmeládu prodáváme u nás po vesnicích," popsal další osud šípků spolumajitel brněnské firmy Ovo-Imont Lubomír Tyc.

Šípky začali vykupovat teprve v pondělí, padaná jablka v sobotu. Ta firma vykupuje v Zastávce, v Letovicích, Štěpánovicích, Deblíně, Rájci-Jestřebí, Drnovicích, Kojeticích, Svitávce a Velké Bíteši. Odevzdané ovoce lisy v Rakousku a Německu promění v mošt či sirup.

Firmu zásobují hlavně školy v okolí Brna

Podle Lubomíra Tyce však mají lidé o výkup ovoce rok od roku menší zájem. "Kdysi jsme měli čtyřicet výkupen a získali až dvě stě tun šípků. Dnes nás z devadesáti procent zásobuje desítka škol v okolí Brna, ve kterých učitelky berou žáky v pracovním vyučování na sběr šípků. Pro veřejnost zbyly všehovšudy tři výkupny," povzdechl si Tyc.

Lidem většinou nestojí za to, aby kvůli několika korunám plody pracně trhali a ještě s nimi podnikali cestu do výkupny. Za kilogram šípků firma Ovo-Imont dává deset korun, za kilogram padaných jablek jednu korunu a třicet haléřů až dvě koruny.

Ještě před několika lety si zahrádkáři v létě přilepšovali i prodejem rybízu, angreštu, okurek a dalších přebytků. Jenže řada výkupen zanikla. Zpracovatelé totiž nakupují levněji v Polsku a Maďarsku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info