Produkce masa

Nejvýraznější nárůst výroby masa byl zjištěn na Vysočině, a to o 3100 tun, a dále v krajích Olomouckém a Pardubickém. Produkce masa nejvýrazněji propadla v Jihočeském kraji, o 5900 tun masa v jateční hmotnosti. Chovatelé ve Zlínském regionu vyprodukovali bez masa drůbežího 8677 tun, což je oproti stejnému období loni o 1,3 procenta méně. Za poklesem stojí propad výroby vepřového masa.

Zlínský kraj se na celkové výrobě masa v zemi podílel 3,5 procenty. Rozsahem produkce je region v mezikrajském porovnání na jedenáctém místě. Chovatelé v regionu porazili od ledna do září 62.157 prasat, což je meziroční pokles o 5,8 procenta. Ve Zlínském kraji se od ledna do září porazilo 13.756 kusů skotu, o 0,3 procenta více než loni.

Producenti v kraji vyráběli především, stejně jako v minulých letech, maso vepřové (93,5 procenta). Hovězí maso včetně telecího se na celku podílelo 9,5 procenta. Meziroční propad ve výrobě producenti evidovali pouze u vepřového. Naopak produkce hovězího včetně telecího vzrostla, a to o 6,4 procenta, u skopového o 10,7 procenta.

Poklesy v produkci masa provázejí masný průmysl v Česku několik let. Před 20 lety bylo na tuzemských jatkách ročně poráženo přes pět milionů prasat, loni to bylo téměř o dva miliony méně. Ještě výraznější pokles nastal u hovězího. V konzumaci masa jsou Češi podprůměrní. V roce 2009 v průměru snědli 78,8 kilogramu masa na osobu. Nejvíce masa spotřebují na Kypru (144 kg), nejméně v Bulharsku (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla nejvyšší v roce 1989, kdy dosáhla 97 kg, poté klesala. V poslední době se výrazně nemění a pohybuje se kolem 80 kilogramů, u nejoblíbenějšího vepřového těsně nad 40 kg.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info