Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 23.1.2012

24. 1. 2012 | Agris

Drůbež z Německa byla v pořádku

Letos se opět, tentokrát 10. ledna, v německém tisku objevila zpráva o možném problému s nadužíváním antibiotik u drůbeže v Německu, s tím, že hrozí v drůbežím mase nebezpečí reziduí těchto léčiv. Publikované výsledky testů v Německu nepocházely sice z úředně odebraných vzorků, přesto rozhodl Milan Malena, ústřední ředitel SVS okamžitě o tom, aby byly všechny zásilky drůbežího masa z Německa vyšetřeny na přítomnost reziduí antibiotik.

Myslivci očekávají přemnožení divočáků

Příznivá zima bez vytrvalých mrazů a stálé sněhové pokrývky přeje černé zvěři. Na jaře by proto mohlo dojít k její přemnožení. „V lesích je pořád dostatek žaludů a bukvic, takže zvěř nestrádá a platí pravidlo, že pokud je krmiva dostatek, tím vyšší je rozmnožovací efekt u černé zvěře v jarním období,“ uvedl Miloš Porč z Okresního mysliveckého spolku v Olomouci.

Koupili jste víno? Bez hlášení hrozí milionová pokuta

Všichni, kdo si vloni koupili jakékoliv množství vína a nepodali o tom speciální hlášení, porušují zákon. Podnikatelům a firmám za to hrozí pokuta až pět milionů korun. Absurdní povinnost a možnost udělení sankce vyplývá z novely zákona o vinohradnictví, účinné od 1. ledna 2012. "Každý, kdo v kalendářním roce nakoupil rmut, mošt nebo víno, je povinen odevzdat do 15. ledna následujícího roku prohlášení o nákupu ke dni 31. prosince za celý předcházející kalendářní rok," uvádí § 29 odst. 5, který se do zákona dostal právě v loňské novele.

Poslanci podpořili postoj vlády k reformě zemědělské politiky EU

Sněmovní evropský výbor ve čtvrtek jednomyslně podpořil stanovisko vlády k návrhu reformy zemědělské politiky Evropské unie. Česko kritizuje zejména podmínku, že by zemědělci museli nechat ležet ladem sedm procent půdy. Některá opatření v návrhu Evropské komise jdou podle vlády proti přání, aby byla zemědělská politika spravedlivější, průhlednější a méně byrokratická. Ozelenění části zemědělské půdy Česku podle náměstka ministra zemědělství Martina Hlaváčka z principu nevadí.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 24. 1. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 20:09