Koupili jste víno? Bez hlášení hrozí milionová pokuta

Všichni, kdo si vloni koupili jakékoliv množství vína a nepodali o tom speciální hlášení, porušují zákon. Podnikatelům a firmám za to hrozí pokuta až pět milionů korun.

Absurdní povinnost a možnost udělení sankce vyplývá z novely zákona o vinohradnictví, účinné od 1. ledna 2012.

"Každý, kdo v kalendářním roce nakoupil rmut, mošt nebo víno, je povinen odevzdat do 15. ledna následujícího roku prohlášení o nákupu ke dni 31. prosince za celý předcházející kalendářní rok," uvádí § 29 odst. 5, který se do zákona dostal právě v loňské novele.

Zákon přitom - ani na jiném místě - nijak neupřesňuje, koho se zmíněná povinnost týká. Vztahuje se proto na všechny, tedy na firmy, podnikatele i běžné spotřebitele.

Sankce - až pět milionů korun - nicméně podle zákona hrozí "jen" právnickým osobám a podnikajícím fyzickým osobám (OSVČ), avšak nezávisle na oboru podnikání. Teoreticky tedy i firmě, která koupila pár lahví jako dárek obchodním partnerům.

Na prakticky neznámou povinnost upozornil web Vinograf.cz.

Dílo zemědělského výboru

V původní verzi novely, navržené ministerstvem zemědělství, tato obecná formulace nebyla. Do zákona ji dostal až návrh zemědělského výboru Poslanecké sněmovny.

"Každý" tedy měl do letošního 15. ledna podat hlášení na speciálním formuláři, zveřejněném mimo jiné na webu ministerstva zemědělství, a zaslat jej Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému ve Znojmě.

Chystá se oprava

"Situace se řeší novelou zákona o rostlinolékařské péči, kterou právě projednává Poslanecká sněmovna," říká k dalšímu osudu této absurdní povinnosti Jan Žáček, mluvčí ministerstva zemědělství.

Zemědělský výbor sněmovny nyní navrhuje doplnit zmíněné ustanovení tak, aby se povinnost speciálního hlášení týkala jen nákupu vína "v celkovém množství větším než 1000 litrů".

"Toto ustanovení zákona o vinohradnictví je nepatřičné a nešťastné. Proto zemědělský výbor začal již před koncem roku 2011 pracovat na jeho opravě. Měla by být hotova do poloviny letošního roku," potvrzuje také předseda zemědělského výboru sněmovny Pavol Lukša z klubu TOP 09 a Starostové.

Do doby, než poslanci schválí "opravu", by o případné sankci a její výši podle Žáčka rozhodl příslušný dozorový orgán, tedy Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info