Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 1.3.2012

2. 3. 2012 | Agris

Dohoda o evropských předpisech pro bio-víno

Stálý výbor pro ekologické Zemědělství (SCOF) se dohodl na nových evropských pravidlech pro "bio víno", která mají být v nejbližších týdnech uveřejněna v Úředním věstníku. S novými ustanoveními, která budou platit od sklizně v roce 2012 budou ekologičtí vinaři moci používat na svých etiketách pojem „bio víno“.

Prověřujeme i složení výrobků

Jedním ze základních úkolů státního veterinárního dozoru je kromě dozoru nad zdravotní nezávadností produkce potravin živočišného původu i prověřování deklarovaného složení výrobků. Zákazníci považují za samozřejmé, že se v tržní síti smějí objevit pouze takové potraviny živočišného původu, které splní podmínky zdravotní nezávadnosti.

Pekařům komplikují práci mražené polotovary a obchodní řetězce

Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.

Český mák v ohrožení. Míchá se prý s odpadem

Český mák ohrožují nekvalitní dovozy semen ze zahraničí. Některé firmy sem vozí mák, který je odpadem z farmaceutické výroby. V tuzemsku je smíchají s potravinářskou produkcí a vyváží mák jako český výrobek. České výrobce to poškozuje a export klesá. Na potravinářských veletrzích Salima to řekl ředitel společnosti Ireks Enzyma Jaromír Gec.

Značku Klasa získalo v Brně dalších 12 výrobků

Dalších 12 výrobků od sedmi výrobců dostalo dnes na potravinářském veletrhu Salima v Brně označení Klasa. Devět společností zase může některé své potraviny označit logem Český výrobek. Obě značky mají pomoci českým firmám k lepšímu prodeji a zákazníkům k orientaci na trhu, řekl při předávání náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 2. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:38