Český mák v ohrožení. Míchá se prý s odpadem

Český mák ohrožují nekvalitní dovozy semen ze zahraničí. Některé firmy sem vozí mák, který je odpadem z farmaceutické výroby. V tuzemsku je smíchají s potravinářskou produkcí a vyváží mák jako český výrobek.

České výrobce to poškozuje a export klesá. Na potravinářských veletrzích Salima to řekl ředitel společnosti Ireks Enzyma Jaromír Gec. Firma vyrábí polotovary do pekáren a cukráren. Ročně zpracuje asi 1200 tun máku. Patří k největším zpracovatelům u nás.

Česko je jedním z největších světových pěstitelů máku. Ročně firmy za jeho výrobu inkasují tržby přes miliardu korun. V ČR se pěstuje téměř výhradně mák pro potravinářské účely se stopovým množstvím morfinu. Existuje i sdružení Český mák, které výrobek propaguje. "To jméno je zneužívané, téměř na něm parazitují subjekty, které k nám dováží odpad z farmacie," uvedl Gec.

Český mák ztrácí své jméno, varuje expert

Podle něj se mák ze zahraničí začal dovážet do ČR za odpadní cenu a míchat s kvalitním českým mákem. "Neodporuje to žádné legislativě, ale ničí to jméno českého máku. Odpad se výborně zhodnotí, export z Čech ale klesá, protože náš mák ztrácí jméno," uvedl Gec.

Ireks Enzyma vyrábí polotovary a suché náplně pro potravinářskou výrobu. Jedním z produktů jsou i makové náplně. Firma mák čistí na nové čističce, kterou má v Kroměříži. Instalovala ji za více než 20 milionů korun. Loni díky ní téměř zdvojnásobila výrobu na zhruba 1200 tun. Polovina z tohoto množství jde na export. "Pronikli jsme na některé náročnější trhy, například do Německa," uvedl Gec. Podle něj je konzumace máku specialitou zejména slovanských zemí a také střední a východní Evropy.

Zneužití k výrobě narkotik

Makové náplně tvoří asi 20 procent produkce firmy. Vyrábí 18 druhů náplní. Loni Ireks Enzyma dosáhla tržeb asi 440 milionů korun. Zaměstnává 90 lidí, z toho polovinu ve výrobě. Loni zemědělci v ČR vypěstovali téměř 27 tisíc tun máku, z toho asi 90 procent směřuje na export. V ČR se spotřebuje asi 4000 tun.

Úspěchu českého máku v zahraničí podle odborníků kromě jeho vysoké kvality nahrává fakt, že řada zemí, které byly dříve jeho tradičními pěstiteli, jeho produkci kvůli obavě ze zneužívání máku k výrobě narkotik opustila. Česká republika však až na malé výjimky zatím žádné větší případy zneužívání makoviny nezaznamenala.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info