Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 2.- 4.3.2012

5. 3. 2012 | Agris

Velké pivovary čelí pivními speciály, vaří patnáctistupňové i pomerančové 

Velké pivovary po vzoru menších uvádí na trh netradiční piva. Lídři trhu se novinkami v produkci snaží čelit krizi. Na stoly se tak dostane třeba pivo s příchutí pomeranče a koriandru nebo patnáctistupňový polotmavý speciál. "Krize zatlačila na pivovarníky a donutila nás všechny hledat inovační možnosti," řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Kvalitní bioprodukty na českém trhu rychle přibývají, většinu z nich však v supermarketech nenajdete

Vzhledem k neustálým negativním komentářům o vývoji produkce českých biopotravin, o nízké produktivitě českých ekofarmářů, o snaze vyrábět maximálně „bioseno“ apod., cítí PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nutnost zastat se sektoru ekologického zemědělství. Naposledy tento týden vystoupil Jan Veleba, prezident Agrární komory České republiky.

Evropská unie očekává vyšší sklizeň řepky

Prognózy sklizně řepky se pro rok 2012 vyvíjejí pozitivně. Navzdory stejné rozloze pěstitelských ploch v meziročním srovnání se očekává nárůst produkce. Pěstitelské plochy řepky pro novou sklizeň 2012 dosahují v Evropské unii 6,7 milionů hektarů a jsou tak téměř stejně velké jako v roce 2011.

Americký ozon může podle vědců ničit úrodu v Evropě

Produkci obilí v Evropě podle zjištění britských vědců ohrožuje ozon ze severní Ameriky. Nově představená studie konstatuje, že ozonové emise způsobují evropským farmářům ztráty větší než milion tun pšenice ročně. Píše o tom server Mother nature network.

Separát obsahuje pětina masných výrobků

Strojně oddělené maso obsahuje necelá pětina masných výrobků, které jsou k dostání na tuzemském trhu. Uvedl to v pátek výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina, podle kterého podíl masných výrobků s takzvaným separátem v posledních letech mírně klesá.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 5. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 05:26