Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 16.-18.3.2012

19. 3. 2012 | Agris

ASZ ČR požaduje pokračování systému přímých plateb na půdu

Letošní první zasedání celostátní Rady Asociace soukromého zemědělství ČR se uskutečnilo 12.-13. března 2012 ve Svratce na Žďársku. Zúčastnil se ho i ministr zemědělství Petr Bendl. Diskutoval zde s více než osmdesátkou soukromých zemědělců z více než čtyř desítek regionálních organizací a svazů ASZ.

AK: Cena vajec by již neměla růst, po Velikonocích možná klesne

Cena vajec, která vzrostla v důsledku jejich nedostatku na trhu, by už neměla podle vedení Agrární komory (AK) na tuzemském trhu dál stoupat. Po Velikonocích zřejmě mírně klesne, řekl dnes novinářům prezident Agrární komory Jan Veleba.

MZe začne v dubnu slučovat kontrolní organizace

Ministerstvo zemědělství zahájí v dubnu dříve avizovanou hlavní fázi slučování svých dozorových organizací. Jako první začne slučovat Státní rostlinolékařskou správu (SVS) a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) v jednu nástupnickou organizaci zaměřenou na kontrolní činnost v rostlinné produkci.

Sněmovna zvýšila Pozemkovému fondu výdaje o 40 mil. Kč

Letošní plánované výdaje Pozemkového fondu (PF) sněmovna zvýšila oproti vládnímu návrhu o 40 milionů na 2,171 miliardy korun. Rozhodla o tom dnes v rámci schválení rozpočtu PF, jehož příjmy mají činit 1,765 miliardy korun.

Vědci objevili gen, který "kastruje" rostliny, brání tvorbě pylu

Tým českých, amerických a německých vědců našel gen, který zřejmě brání tvorbě pylu u luční byliny silenky obecné. Objev podle nich pomůže objasnit evoluci pohlavnosti u rostlin. Gen, kterému dali jméno "bobt", bude využitelný také v zemědělství, protože při šlechtění osiva se často využívají geny se stejnou funkcí. 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 19. 3. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:54