ASZ ČR požaduje pokračování systému přímých plateb na půdu

Letošní první zasedání celostátní Rady Asociace soukromého zemědělství ČR se uskutečnilo 12.-13. března 2012 ve Svratce na Žďársku. Zúčastnil se ho i ministr zemědělství Petr Bendl. Diskutoval zde s více než osmdesátkou soukromých zemědělců z více než čtyř desítek regionálních organizací a svazů ASZ.

Zásadním tématem schůze byla společná zemědělská politika 2014-2020. ASZ se tímto tématem již nyní vážně zabývá a má své zástupce v pracovních skupinách na MZe. Na začátku března zde proběhlo úvodní jednání grémia pracovních skupin. Z prvního jednání skupiny pro přímé platby vzešlo odmítavé stanovisko ohledně platebních nároků, které Rada ministrovi přednesla. ASZ tak i nadále trvá na udržení dosavadního, zcela spravedlivého systému SAPS (podpora v rámci jednotné sazby na plochu). Formu platebních nároků, které by mohly být oddělitelné od půdy a samostatně obchodovatelné, považuje za nedomyšlené, složité a krajně nevýhodné pro soukromé zemědělce. V rámci přípravy nových programovacích dokumentů pro rozvoj venkova požaduje zvýhodňování menších projektů, projektů spolupráce mezi zemědělci i obcemi, samozřejmě s minimem administrativních překážek (např. limit obyvatel v obci pro podání žádosti o dotace).

Ministr poděkoval za podněty ke společné zemědělské politice i informace k jednání pracovních skupin. Ujistil přítomné sedláky, že v EU jasně prezentuje požadavek, aby ČR mohla dále využívat systém SAPS jako alternativy k platebním nárokům.

Dalším diskutovaným tématem bylo plánované ukončení příjmu žádostí o podporu Předčasného ukončení zemědělské činnosti (PUZČ) na konci letošního března. Jde o dotační titul, který se podařilo Asociaci před lety prosadit. Jeho hlavním cílem je podpora generační výměně zemědělských podnikatelů. Tento program velice dobře fungoval a byl efektivní. Šlo o jeden z mála dotačních programů, který byl nasměrován prioritně do podnikání na bázi rodinných farem. Kromě urychlení generační výměny také motivoval zemědělské podnikatele tohoto typu zůstat na venkově, v jejich farmách. Konec žádostí o PUZČ se netýká pouze těch, kteří budou podnik předávat začínajícímu zemědělci, čímž se podpora PUZČ výrazně sníží. Tento program je důležitou prioritou ASZ, celostátní Rada ASZ proto vyjádřila svůj zásadní nesouhlas s jeho zrušením.

Ministr vysvětlil, že finance na PUZČ byly vyčerpány a na další závazky již nejsou v rozpočtu potřebné finance. Vnímá však zájem a potřebu pokračování tohoto programu. Ministr vyjádřil také jednoznačný zájem na jeho prosazení v následujícím programovém období, zmínil však, že bude nutné najít pro jeho podporu v EU spojence.

V posledních dnech velmi ožehavé téma plánovaného zrušení tzv. zelené nafty bylo dalším bodem jednání Rady s ministrem. Asociace soukromého zemědělství ČR již dříve prezentovala svůj nesouhlas s tímto plánovaným krokem ministra financí Kalouska. Svůj postoj vysvětlila ministrovi tím, že vracení části spotřební daně z nafty použité pro zemědělskou výrobu má své opodstatnění a funguje v celé řadě států EU. Je potřebné mimo jiné i pro to, aby byla prováděna údržba i těch pozemků, na nichž to není jinak ekonomicky zajímavé, ale má to velký přínos pro životní prostředí.

Ministr Bendl uvedl, že v této věci jednal přímo s ministrem financí Kalouskem a žádal ho o podporu. Ministr financí zdůvodnil mimo jiné tento plánovaný krok i přílišnou administrativou. To ale Rada ASZ odmítá, systém je v současné době plně funkční a osvědčený. Zabývala se jím totiž v minulosti na svých jednáních i Antibyrokratická komise MZe, které se podařilo její předchozí poměrně složitou evidenci zjednodušit a sjednotit.

Priorit ASZ je ale samozřejmě daleko více, proto bude ministrovi připraven a dodán jejich soupis. Ministr přislíbil i svou účast na semináři Živá vesnice pořádaném ASZ v pondělí 2. dubna 2012 ve 12.00 při výstavě TECHAGRO na brněnském výstavišti v sále C v budově kongresového centra.

Šárka Gorgoňová, hlavní kancelář ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info