Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 30.7.2012

31. 7. 2012 | Agris

Výroba masa v ČR ve 2. čtvrtletí meziročně klesla o 6,8 procenta na 115 113 tun

Celková výroba masa v ČR ve 2. čtvrtletí dosáhla 115 113 tun, což představuje meziroční pokles o 6,8 procenta, z toho hovězího a telecího 16 379 tun (­9,1 %), vepřového 59 849 tun (­11,1 %) a drůbežího 38 823 tun (+1,9 %). V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Ve 2. čtvrtletí klesly počty poraženého skotu meziročně o 9,2 procenta na 56 100 kusů.

Pokud Agrofert neovládne konkurenta, postaví v SR novou pekárnu

Český koncern Agrofert podnikatele Andreje Babiše postaví u Bratislavy velkou pekárnu za zhruba 20 milionů eur (kolem půl miliardy korun), pokud se jeho firmě Penam nepodaří ovládnout konkurenční společnost United Bakeries. S odvoláním na vyjádření šéfa Penamu Jaroslava Kurčíka to napsal portál etrend.sk.

Úroda je bídná, do kotlů zatím není co dát, zní od pěstitelů i z pálenic

Jak to letos vypadá s domácí pálenkou? Bídně, je to doslova pálenková pohroma, zní z pálenic v Olomouckém kraji. Třešňovice ani meruňkovice v tomto roce nebude vůbec, úrodu totiž postupně ničilo sucho, mráz i kroupy. Majitelé pálenic i ovocnáři s napětím čekají na podzim, kdy se ukáže, zda sezonu zachrání jablka, hrušky či švestky.

Farmářské prodejny někdy mají prázdné regály. Může za to komunikace

Síť obchodů s regionálním zbožím roste, ale my zákazníci jsme občas zklamaní, že sortiment trochu pokulhává. Chtěli bychom obojí: zdravé místní nešizené potraviny, ale zároveň i sortiment jako v hypermarketu. Na farmářské trhy se vypravujeme s tím, že obejdeme stánky a koupíme, co nás zaujme.

Tak špatnou úrodu nepamatujeme, shodují se zemědělci

Zemědělci všemi silami sklízejí. Už teď během žní je ale jisté, že s úrodou si znovu nepříjemně pohrálo počasí. Třeba u obilí čekají až o pětinu nižší výnos na hektar než loni. Zima bez sněhu, silné mrazy na jaře a následně dlouhé období sucha - tři důvody, proč bude letošní úroda v mnoha lokalitách slabší než v minulých letech.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 31. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:05