Tak špatnou úrodu nepamatujeme, shodují se zemědělci

Zemědělci všemi silami sklízejí. Už teď během žní je ale jisté, že s úrodou si znovu nepříjemně pohrálo počasí. Třeba u obilí čekají až o pětinu nižší výnos na hektar než loni.

Zima bez sněhu, silné mrazy na jaře a následně dlouhé období sucha - tři důvody, proč bude letošní úroda v mnoha lokalitách slabší než v minulých letech. Nejvíce jsou zasažení zemědělci ve středních a severních Čechách a pak na jižní Moravě.  

Někteří farmáři budou mít velké problémy, aby vůbec přežili. Místo metrů centimetry, místo tun, kilogramy - letošní úroda se kvůli suchu poměřuje v úplně jiných řádech než obvykle. "Ty rostlinky jsou kolem 15 cm vysoké, normálně to je kolem 70 cm," popsal svou úrodu zemědělec Bronislav Formánek. "Tak odhadem tady může být výnos 400 kg z hektaru, normálně je průměrný výnos kolem 5 až 6 tun," dodává zemědělec Jiří Vokurka. Zemědělci proto řeší dilema, jestli se vůbec vyplatí pšenici nebo řepku sklízet. Mnohdy jim totiž sklizená úroda nevydělá ani na naftu. 

Loňský rok byl pro české zemědělce vůbec nejúspěšnějším za posledních dvacet let. Jejich zisk byl přes 16 miliard korun. Na takové číslo budou muset letos zapomenout. "Některé podniky mohou mít ekonomické problémy velmi významné, záleží na jejich výrobním zaměření," uvedl předseda zemědělského svazu Martin Pýcha.

Postiženým zemědělcům chce pomoci ministerstvo zemědělství. V plánu má urychlení plateb pravidelných státních dotací či zapůjčení krmných směsí ze státních hmotných rezerv. "Obrátili jsme se na asociaci privátních bank v Česku, zdali by nebylo možné ujednotit přístup vůči momentální insolvenci zemědělských subjektů," sdělil ministr zemědělství Petr Bendl.

Nejvíce ohrožení jsou zemědělci zaměření na jediný druh plodiny. To dobře vědí vinaři na jižní Moravě, jejichž vinohrady významně poškodil silný mráz. Problémy ale mají i ovocnáři či pěstitelé zeleniny a obilí. "Tržby českých zemědělců budou o dost nižší oproti loňskému roku, ta sklizeň vypadá mínus dvacet procent, to by znamenalo úbytek přes sedm miliard korun," uvedl prezident agrární komory Jan Veleba. 

Někteří farmáři mají vytvořený i finanční polštář na horší časy. Není jich ale mnoho, protože čeští zemědělci patří v unii k těm nejzadluženějším. Snáze nepřízeň počasí přežívají i ti, kteří vedle pěstování plodin a chovu zvěře podnikají ještě mimo tento obor.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info