Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 31.7.2012

1. 8. 2012 | Agris

Pekařské výrobky ze zmrazených polotovarů budou od zítřka povinně označované

Nebalené pekařské výrobky dopékané v obchodech ze zmrazených polotovarů nebo prodávané rozmrazené hotové produkty budou muset být od zítřka odlišeny od čerstvě upečených výrobků. Tato povinnost je zakotvena v nové vyhlášce Ministerstva zemědělství upravující značení pekárenských výrobků, která 1. srpna vstoupí v platnost.

Ptačí chřipka brzdí produkci vajec v Mexiku

Od poloviny června decimuje chovy slepic v Mexiku ptačí chřipka. Dosud muselo být odporaženo 3,8 mil. ptáků. Vzhledem k nedostatečné nabídce vajec na trhu nyní Mexiko zrušilo dovozní clo. Propuknutí nákazy ptačí chřipkou v mexickém státě Jalisco způsobilo místnímu průmyslu výroby vajec nedozírné následky.

Pěstitelé v Olomouckém kraji rozšířili osevní plochu řepky

Zemědělské podniky v Olomouckém kraji rozšířily osevní plochu řepky. V roce 2011 rostla na necelých 23.000 hektarech, letos zabírá plochu více než 25.000 hektarů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Podle odborníků pěstitelé rozšířili plochy s řepkou díky příznivých cenám.

Nová plemenná hodnota pro konverzi krmiva u skotu

Na bázi údajů o příjmu krmiva a znalostí DNA sekvence by měla být vyvinuta plemenná hodnota pro konverzi krmiva (schopnost zvířete využít živiny k tvorbě vlastního těla) u skotu. Na projektu s názvem „Global Dry Matter Initiative (gDMI)“se podílí celkem deset univerzit, inseminačních stanic a plemenářských svazů z devíti zemí.

Z USA míří další krize. Zdraží maso, zvířata trpí hlady

Při nákupu masa budou muset zákazníci sáhnout hlouběji do peněženky. Ke zdražení by mělo podle analytiků dojít ve druhé polovině roku. Důvod je prostý - nedostatek kukuřice. Její ceny se dostaly na historická maxima, neboť Spojené státy dostihla největší sucha od roku 1956.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.


Zdroj: Agris, 1. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:42