Ptačí chřipka brzdí produkci vajec v Mexiku

Od poloviny června decimuje chovy slepic v Mexiku ptačí chřipka. Dosud muselo být odporaženo 3,8 mil. ptáků. Vzhledem k nedostatečné nabídce vajec na trhu nyní Mexiko zrušilo dovozní clo.

Propuknutí nákazy ptačí chřipkou v mexickém státě Jalisco způsobilo místnímu průmyslu výroby vajec nedozírné následky. Podle sdělení Národního zdravotního úřadu (SENASICA) bylo v rámci boje s touto nákazou nutné porazit téměř 4 mil. nosnic a připravuje se aplikace 90 milionů vakcinačních dávek. Dosavadní finanční ztráty v odvětví byly odhadnuty na 50 mil. USD (41 mil. EUR).  Propuknutí nákazy podle zprávy amerického ministerstva zemědělství bylo oficiálně nahlášeno Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) 21. června. Dosud byla ve 33 z celkových 253 vyšetřovaných chovů drůbeže ve státě Jalisco prokázána přítomnost viru ptačí chřipky typu H7N3. Postižený spolkový stát na východě země je podle statistik zdaleka nejvýznamnějším regionem z hlediska chovu nosnic v Mexiku. Nákaza způsobila mexickému trhu s vejci výrazný propad nabídky a téměř zdvojnásobení ceny vajec v maloobchodní síti v oblasti Mexico City.  Mexiko snížilo celní sazbuVe snaze předejít nedostatku vajec na trhu, udržet jejich stabilní cenu a dostát povinnostem vývozu, mexická vláda 6. července rozhodla snížit dosavadní celní sazbu na dovoz vajec v rámci mimořádného importní kvótu ve výši 221 000 tun ze 45 % na nulu. Předpokládá se, že by kvótu mohli využít producenti vajec z Polska, Číny, Turecka a Ukrajiny.  Americké ministerstvo zemědělství však vyjádřilo pochybnosti o účinnosti tohoto mexického protržního opatření. Potenciální dodavatelské země jsou geograficky velmi vzdálené. Polsko a Ukrajina mají nyní dobré alternativní podmínky pro ztržňování svojí produkce v Evropské unii za relativně vysoké ceny. Jistou alternativu sice představují dodávky vajec z USA, které jsou zvýhodněny díky Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), ale naráží na obtíže vyvolané nedostatkem skladovacích kapacit zajišťujících chladírenský řetězec.  Významný pokles produkce vajec Negativní dopad této krize bude podle vyjádření tržních expertů přetrvávat i v roce 2013. USDA proto výrazně zrevidovala svoje prognózy produkce vajec v Mexiku směrem dolů. V příštím roce by měla podle odhadů produkce vajec v Mexiku poklesnout v porovnání s letošním rokem o 10,5 % na 2,3 mil. tun. Export vajec, který v loňském roce překročil hranici 250 000 tun a představoval přibližně 11 procent domácí produkce, by měl být pravděpodobně nedostatkem na straně nabídky také negativně ovlivněn. Nyní se spekuluje o možnosti zavedení restrikce vývozu vajec ze země, jak uvedlo americké ministerstvo zemědělství.

 Mexico: Vogelgrippe bremst Eierproduktion

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info