Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 4.9.2012

5. 9. 2012 | Agris

FAO: Svět musí rychle zasáhnout proti růstu cen potravin

Světoví lídři se musejí dohodnout na rychlém a koordinovaném zásahu, který by omezil negativní dopady dalšího zdražování potravin. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), podle které jinak hrozí cenová katastrofa. Ta by prý v příštích měsících zasáhla až desítky milionů lidí.

Biopotraviny jsou podle studie jen o málo zdravější než ty běžné

Biopotraviny jsou podle nové studie americké Stanfordovy univerzity jen o málo zdravější než ty, které se jako bio označovat nemohou. Bioprodukty nicméně podle vědců snižují riziko konzumace pesticidů. Vědeckou zprávu dnes zveřejnil odborný žurnál Annals of Internal Medicine.

Zemědělské odbory vyzývají ke generální stávce proti vládě

Zemědělské odbory vyzvaly dnes své členy, odboráře jiných svazů i všechny ostatní pracovníky, aby se zapojili do generální stávky na protest proti vládní politice. Začít by podle nich měla 27. září ve 12:00 a trvat by měla dvě hodiny. ČTK o tom informovalo vedení zemědělských odborů, které se dnes na výzvě shodlo na svém jednání.

Slovensko podpoří domácí zemědělce

Mrazivá zima a sucho se na Slovensku negativně podepsaly pod nižší úrodou obilovin, částečně kompenzovat propad v tržbách zemědělců chce vláda částkou 70 mil. €. Slovenské ministerstvo zemědělství chce domácí zemědělce odškodnit za nízkou úrodu, negativně ovlivněnou vyzimováním (poškození porostů vlivem nízkých teplot) a suchem, celkovou částkou ve výši přibližně 70 mil. €.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 5. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:50