Zemědělské odbory vyzývají ke generální stávce proti vládě

Zemědělské odbory vyzvaly dnes své členy, odboráře jiných svazů i všechny ostatní pracovníky, aby se zapojili do generální stávky na protest proti vládní politice. Začít by podle nich měla 27. září ve 12:00 a trvat by měla dvě hodiny. ČTK o tom informovalo vedení zemědělských odborů, které se dnes na výzvě shodlo na svém jednání. Zemědělské odbory jsou členem druhé největší centrály v ČR - Asociace samostatných odborů (ASO).

Největší odborová centrála v zemi s několika stovkami tisíc členů - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) - o výzvě zatím nemá podrobnější informace. "Očekáváme, že odborový svaz zemědělství bude mít snahu s ČMKOS komunikovat a jednat o spolupráci," řekl ČTK člen vedení konfederace a předák nejsilnějšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Podle něj by tak nyní bylo "jakékoliv vyjádření souhlasu či odmítnutí" k případné stávce předčasné. Vedení ČMKOS se má sejít 17. září.

"Cílem stávky je vyjádřit hlubokou nespokojenost a nesouhlas s politikou vládní koalice," uvedl předák ASO a současně šéf zemědělských odborů Bohumír Dufek. Podle něj se vláda "pasovala do role spasitele země", přitom Česku ale svými kroky škodí. Jmenoval zvyšování daní a jeho dopad na lidi s nízkými příjmy, rodiny s dětmi, důchodce a postižené. "Strašení Řeckem či poukazování na země, kde jsou na tom ještě hůř než my, je jen tragikomickou zástěrkou," míní odborář. Podle něj se kabinet chce jen udržet u moci.  

S politikou vlády není spokojena ani ČMKOS. "Forma vládnutí překonala obsah," míní Středula. Podle něj mezi členkami a členy jeho svazu KOVO panuje velká "rozladěnost a naštvanost nad tím, jak se vláda chová a jak koná".

Ministerstvo financí nyní předložilo návrh rozpočtu na příští rok. Kabinet se rozhodl, že i v nepříznivé ekonomické situaci se bude snažit schodek nezvyšovat. Plánuje proto zvednutí daně z přidané hodnoty či zpomalení růstu penzí. Návrhy projedná sněmovna. Někteří koaliční poslanci se už nechali slyšet, že pro tyto záměry ale ruku nezvednou. ČMKOS zákonodárcům kvůli hlasování napsala a žádala je, aby si prostudovali její alternativní návrh hospodaření Česka.

Minulý týden se předáci centrál dohodli s premiérem a zástupci zaměstnavatelů, že se po půl roce kvůli návrhu rozpočtu vrátí k jednacímu stolu na tripartitu. Zasedání se má konat 24. září.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info