Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 10.9.2012

11. 9. 2012 | Agris

Sklizeň na Slovensku potvrdila odhady značného výpadku úrody

Odhady značného výpadku letošní úrody na Slovensku se podle farmářů naplnily. Po sklizni prakticky všech ploch osetých obilím průměrný výnos klesl proti loňsku o bezmála čtvrtinu, uvedla Slovenská zemědělská a potravinářská komora. Potravináři už dříve upozornili, že výpadek úrody na Slovensku a v dalších zemích povede k zdražení potravin.

Mléčný armagedon: Konec kvót zatřese s českým mlékem

S mlékem by to u nás mohlo brzy dopadnout podobně jako s prasaty, které úspěšně válcuje evropská konkurence. Bojí se toho zdejší zemědělci a část mlékařů. Jejich obavy přiživují i prognózy zvenčí, které věští, jak na jednotlivé země Evropské unie dolehne zrušení mléčných kvót na jaře 2015.

Inflace zrychlila, trh to však očekával

Podle očekávání zrychlil v srpnu růst spotřebitelských cen meziročně na 3,3 procenta z červencového růstu 3,1 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta, když vývoj ovlivnily především nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Stát chce osvobodit zbrojní průkazy, myslivci se bojí "přemnožení" pytláků

Stát chystá změnu pro držitele loveckých lístků. Když o něj v současnosti přijdou, musejí odevzdat zbrojní pas a zbavit se zbraně. Tuto povinnost chce ministerstvo vnitra zrušit. Jak uvádí server tyden.cz, zástupci myslivců proti tomu protestují, může to prý vést k nárůstu pytláctví.

Regionálním potravinám přijdou na chuť i televizní diváci

Diváci dnes na televizních obrazovkách poprvé uvidí 24dílný seriál propagující lokální potraviny a jejich výrobce. V následujících dvou letech seriál provede diváky všemi regiony, ve kterých probíhá soutěž Regionální potravina.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 11. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 06:33