Inflace zrychlila, trh to však očekával

Podle očekávání zrychlil v srpnu růst spotřebitelských cen meziročně na 3,3 procenta z červencového růstu 3,1 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta, když vývoj ovlivnily především nižší ceny potravin a nealkoholických nápojů. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Meziroční zrychlení cenového růstu pak podle statistiků způsobily zejména ceny v dopravě v důsledku zvýšení cen pohonných hmot o 6,5 procenta ze 3,1 procenta v červenci. 

Michla Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank

"Výsledek je plně v souladu s očekáváním trhu, a ten by tedy neměl jakkoliv na dnes zveřejněná data reagovat. Stále počítáme s tím, že ČNB na konci měsíce sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu." 

Největší vliv na meziroční růst spotřebitelských cen v srpnu měly i nadále ceny za bydlení, vodu, energie, paliva a ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například z potravin vzrostly ceny masa o 7,9 procenta, vajec o 62,3 procenta, jogurtů o 13,1 procenta, ovoce o 13,6 procenta, zeleniny o 14,4 procenta a nealkoholických nápojů o 7,6 procenta.   

Naopak ceny oděvů meziročně klesly o pět procent a obuvi o 2,5 procenta. Pokles cen za bytové vybavení a zařízení domácnosti podle statistiků ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 5,8 procenta a nástrojů i potřeb pro dům a zahradu o 5,6 procenta. Pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 7,2 procenta. Ceny mobilních telefonů klesly o 7,1 procenta.

Ceny zeleniny klesly proti červenci o devět procent, z toho ceny brambor o 28,4 procenta. Ceny ovoce se snížily o 3,1 procenta, a to vlivem poklesu cen peckovin a bobulovin o 22,5 procenta. Nižší byly rovněž ceny běžného pečiva, rýže a vajec. Snížily se ceny oděvů, obuvi, mobilních telefonů a ceny telefonických a telefaxových služeb. 

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 3,1 procenta. 

Opačný vliv na celkovou hladinu spotřebitelských cen mělo zdražení pohonných hmot, jejichž ceny vzrostly v srpnu meziměsíčně o 3,3 procenta. ČSÚ upozornil, že to byl největší meziměsíční cenový růst pohonných hmot od prosince 2010, a jejich ceny se tak po třech měsících poklesu vrátily téměř na úroveň měsíce května. Z potravin meziměsíčně zdražily především mouka o 7,3 procenta, jogurty o 3,2 procenta, rostlinné tuky o 2,8 procenta a čaje o 2,9 procenta. Ceny zboží proti červenci úhrnem klesly o 0,2 procenta a ceny služeb se nezměnily.

Citelnější pokles inflace se dá podle Tomáše Volfa ze skupiny Citfin očekávat až s příchodem nového roku, kdy se zvýší srovnávací základna, a to i přes chystané zvýšení DPH od 1. 1. 2013. 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info