Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5.11.2012

6. 11. 2012 | Agris

Přejmenovat pomazánkové máslo? Dvě třetiny Čechů jsou proti

Bezmála dvě třetiny obyvatel České republiky nesouhlasí s přejmenováním pomazánkového másla, které v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Rozhodnutí Evropské unie naopak podporuje necelá pětina Čechů, vyplývá z průzkumu společnosti STEM/MARK. Jako alternativní by lidé volili například název pomazánka, pomazánkový krém či máslová pomazánka.

Přestaňte s rabováním oceánů, ohrožujete potravinovou bezpečnost, varuje OSN

Před rabováním oceánů minulý týden varoval speciální zpravodaj OSN pro právo na potravu Olivier De Schutter. V důsledku neudržitelného rybolovu by se totiž mohly ztenčit zdroje, které pro svou výživu využívají drobní rybáři.

Spotřebitelské sdružení vydalo příručky o kvalitě potravin

K tuzemským spotřebitelům se dostanou tři nové publikace, které by jim měly pomoci se orientovat v kvalitě prodávaných potravin. Vydalo je Sdružení českých spotřebitelů (SČS) a jsou na webu www.konzument.cz a v tištěné podobě také k dispozici v kontaktních místech sdružení. V dalších dvou publikacích sdružení radí neslyšícím.

Sklizeň ovoce na jihu Čech končí, úroda je podprůměrná

Sklizeň ovoce na jihu Čech končí, úroda bude podprůměrná. Zejména v Chelčicko-lhenické ovocnářské oblasti ji zničily květnové mrazy a srpnové krupobití. Většina ovoce skončila v moštárnách a palírnách. V některých oblastech, kterým se přírodní živly vyhnuly, je ale sklizeň velmi dobrá, třeba na Netolicku, zjistila ČTK.

Agrární komora odmítá další krácení v resortu zemědělství

Agrární komora (AK) odmítá dodatečné krácení rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) o 1,4 miliardy korun. V reakci na plánované škrty, o nichž má dnes odpoledne jednat vláda, to dnes ČTK řekl viceprezident (AK) Bohumil Belada. Snižování rozpočtu by podle něj vedlo k dalšímu propadu živočišné výroby a snížilo zaměstnanost na venkově.  

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 6. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 11:25