Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 7.11.2012

8. 11. 2012 | Agris

Alternativní nabídka českých potravin

Více než 150 českých dodavatelů kvalitních potravin má už v současné době společnost Náš grunt se sítí devatenácti prodejen v různých místech České republiky. Jen v Praze jich je šest a další se připravují k zahájení provozu. O činnosti kamenných obchodů s farmářským zbožím se detailněji v minulém týdnu na tiskové konferenci v sídle Agrární komory ČR dozvědělo více než třicet novinářů.

Jak rančeři osedlali dotace

Hodně trávy, něco málo krav a štědré podpory. Velkofarmáři si užívají blahobytu na horách, ten ale může skončit. Říká se jim rančeři. V českých podmínkách se jim daří mimořádně dobře – skoro bez práce dostávají největší koláče. Díky čemu? Mají stovky, a nejlépe tisíce hektarů luk v kopcovitém pohraničí, na pastvinách od jara do zimy nezbytně nutné minimum dobytka, který se nedojí, ale chová pro maso.

Nedostatek potravin: Časovaná bomba, která staví národy proti sobě

Před hrozícím nebezpečím nedostatku potravin varují organizace OSN a Oxfam. "Musíme změnit světovou průmyslovou ekonomiku, stabilizovat velikost světové populace a obnovit zásoby obilí,“ tvrdí analytik Lester Brown v článku na serveru Guardian. Brandon Hunnicutt si bude letošní rok pamatovat.

Letošní sklizeň obilovin bude o 21 procent nižší, odhadují statistici

Letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno meziročně klesne o 20,7 procenta na 6,56 milionu tun. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu sklizně k 15. říjnu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Takřka o pětinu nižší než loni podle něj byla také produkce brambor. Méně než loni je i cukrovky a píce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 8. 11. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 11:33