Alternativní nabídka českých potravin

Více než 150 českých dodavatelů kvalitních potravin má už v současné době společnost Náš grunt se sítí devatenácti prodejen v různých místech České republiky. Jen v Praze jich je šest a další se připravují k zahájení provozu. O činnosti kamenných obchodů s farmářským zbožím se detailněji v minulém týdnu na tiskové konferenci v sídle Agrární komory ČR dozvědělo více než třicet novinářů.

Novináře informoval nejen jednatel společnosti Náš grunt Jiří Málek, ale i tři dodavatelské firmy. Manželé Matkovi z Kostelce nad Labem jsou rodinnou řeznickou firmou, kdy Antonín Matek je již v rodě sedmnáctým pokračovatelem. Svědčí o tom záznamy v rodové kronice, která se píše od roku 1540.

Po roce 1990 se hned proto na zpřetrhané cechovní vazby navázalo další pokračování tradice a za pár let byly postaveny jatky a zpracovna s výrobnou. Dnes už rodina Matkových produkuje více než 65 druhů masných výrobků. Jak pokračovatel řeznického cechu dodává, vše je poctivě vyrobené podle starých receptur. K různým klobásám se druží i zvláštní speciality, jako je nadívaná vykostěná drůbež šunkou, kterou si objednávají lidé pro slavnostní stůl. S velkou oblibou se u této firmy setkávají i suché salámy a klobásy nebo pršut.

Matkovi vozí své zboží do centrálního skladu firmy Náš grunt a dostávají tak své zboží do celé sítě těchto prodejen. „Náš grunt je pro nás velmi vítaným odběratelem našeho zboží. O zákazníky nemáme nouzi, a tak i Pražany můžeme zásobovat naším zbožím v hojné míře. Jinak by to ale nebylo možné, řetězce mají mnohdy až nesmyslné požadavky a restaurace při časté obměně svého personálu zase mění smluvní dodavatele často tak rychle, že se nelze spolehnout na dlouhotrvající odběratelský zájem,“ uvedla Ivana Matková.

Kuřata s prodlouženou dobou výkrmu

Náš grunt si pochvalovali i pekaři a stejně tak producenti kuřat z Loužné na Klatovsku, společníci Tomáš Březina a Hana Šnajdrová. Novinářům vysvětlili, že farmářská kuřata z farmy Loužná jsou kuřata s pozvolnými přírůstky za pomoci zkrmování celé pšenice s prodlouženou dobou výkrmu až na 68 dní věku (běžná doba výkrmu je zhruba 39 dní) s průměrnou hmotností od 2,5 do 4,5 kg živé hmotnosti. Kuřata jsou v Čechách jak vylíhnuta, tak i vykrmena. Chovají se ve výkrmových prostorech s přirozenou intenzitou denního světla s počtem pět kusů na metru čtverečním (ve velkochovech běžně 15 zvířat/m2), což významně přispívá k vytvoření pohodového a bezstresového výkrmového prostředí, s vysokou možností volného pohybu a zachování přirozeného chování hrabavé drůbeže. Na farmě jsou kuřata i porážena na vlastní miniporážce, což opět snižuje jejich stres a zvyšuje kvalitu masa, o něž je v prodejnách Náš grunt velký zájem. Stává se nám, že v období před svátky nestačíme s výrobou, a tak se snažíme produkci zvyšovat,“ uvedla Hana Šnajdrová.

„Jednoznačnou prioritou sortimentu je kvalita nabízeného zboží, které bylo vybírané s ohledem na domácí původ, chuť a tradiční způsoby zpracování bez použití mnoha náhražek a doplňků. Obchody Náš grunt prodávají poctivé, čerstvé potraviny pocházející především z regionu blízkého prodejně, i speciality z dalších koutů naší země. Chceme dokázat, že naši výrobci umí dodat kvalitní potraviny,“ konstatoval jednatel firmy Jiří Málek.

Agrární komora vítá aktivity firmy Náš grunt

A jak vidí činnost společnosti Náš grunt prezident Agrární komory ČR Jan Veleba? „Vítám a oceňuji aktivity Našeho gruntu a jeho úsilí nejenom jako spotřebitel, ale současně i jako zástupce největší nevládní zemědělské organizace, neboť vím, že snaha vrátit naše potraviny na naše talíře dnes není jednoduchá. Věřím, že nastavená cesta partnerství pomůže našim menším i větším výrobcům, a to nejenom producentům specialit, ale všech poctivých a chutných potravin. Přeji proto Našemu gruntu hodně zdaru a další rozvoj, protože profit z takové práce mají všechny strany,“ říká Jan Veleba.

Zdůraznil, že zejména v zimním období bylo pro zemědělce a drobné potravináře obtížné dál jako v letních měsících uskutečňovat prodej ze dvora a hlavně nabízet zboží formou farmářských trhů. „Chci zdůraznit, že každý alternativní způsob prodeje domácích regionálních potravin mimo síť uniformních a anonymních obchodních řetězců je třeba všemožně podpořit. Aktivity Našeho gruntu proto podporuji a vítám,“ uvedl Veleba.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info