Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 9.9.2013

10. 9. 2013 | Agris

Čechům zlevnily potraviny a nealko nápoje, růst cen meziročně zpomalil

Spotřebitelské ceny v Česku klesly v srpnu proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta, zlevnily opět hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,3 procenta. V pondělí to uvedl Český statistický úřad. Analytici odhadovali, že meziroční inflace zůstane v srpnu na červencové úrovni 1,4 procenta.

Zemědělci: Co neodnesla voda, to se nám teď snaží ukrást zloději

Drobní zemědělci z Terezínska svádějí boj o zbylou úrodu, ale také o přežití. Z čeho budou žít do příští sklizně, zatím nevědí. Z 25 hektarů půdy jsem měl 23 hektarů pod vodou. Podařilo se mi zachránit alespoň některou cibuli. A tu mi teď kradou. Je to problém, protože zloději cibuli vytrhají a prodají za pár korun, aby měli na pivo.

Slováci poprvé zveřejnili údaje o prodeji potravin domácí výroby

Několik velkých obchodních řetězců na Slovensku prodává méně než polovinu potravin domácí produkce. Vyplývá to z údajů slovenského ministerstva zemědělství, které poprvé zveřejnilo seznam s údaji o podílu slovenských potravin na tržbách podnikatelů. Podle odborníků i medií ale tyto informace nemají pro zákazníky velkou vypovídající hodnotu.

ČSÚ: Sklizeň brambor bude o čtvrtinu nižší než loni

Letošní úroda brambor v Česku klesne meziročně o 23,7 procenta na 505.162 tun. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na základě šetření provedeného k polovině srpna navýšili statistici odhad produkce základních obilovin bezmála o čtyři procenta. Sklizeň by tak měla dosáhnout 6,7 milionu tun a být o 19,5 procenta vyšší než v roce 2012.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 10. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:11