Zemědělci: Co neodnesla voda, to se nám teď snaží ukrást zloději

Drobní zemědělci z Terezínska svádějí boj o zbylou úrodu, ale také o přežití. Z čeho budou žít do příští sklizně, zatím nevědí.

„Z 25 hektarů půdy jsem měl 23 hektarů pod vodou. Podařilo se mi zachránit alespoň některou cibuli. A tu mi teď kradou. Je to problém, protože zloději cibuli vytrhají a prodají za pár korun, aby měli na pivo. Jsme pro ně jakousi sociální službou. Pole teď neustále hlídáme. Vlastně tam i spím," stěžoval si zemědělec Jan Ritych. A není jediný.

Podobný problém trápí i jiné zemědělce z jeho okolí. Po červnových povodních, které jim sebraly mnohdy až 90 %  úrody, se snaží přežít. Jedinou možnost výdělku mají v prodeji zachráněné úrody. Od státu ještě žádné dotace nedostali.

„Přijde mi to, že se na nás všichni vykašlali. Okolní státy již zemědělce vyplatily. Ti dostali peníze, o kterých se nám ani nesní. A my zatím stále jen čekáme," dodal Jan Rytich.

„Jediné co mi zbylo, jsou tři hektary zelí. Teď čekám, jestli budou nějaké výplaty příspěvků, nebo ne. Zatím jsme nedostali vůbec nic. Nadávají všichni. Naše pozemky jsou nepojistitelné, takže od pojišťoven nic vyplaceno nedostaneme. Sledujeme situaci vyjednávání s Evropskou unií. Čekáme, jestli nám něco vyplatí z fondu solidarity. Do konce září bychom měli vědět výsledek. Nikdo ale neví, o jakých částkách se mluví," sdělil zemědělec Petr Tůma.

Nikdo jim nepomůže

Zatím malozemědělcům nezbývá nic jiného, než bojovat. „Není to jednoduché a na to je také potřeba upozornit. Nemáme ani pořádně možnost, jak se zlodějům bránit. Nikdo nám nepomůže, hlídáme si všechno sami. Já jsem před rokem zloděje nachytal a nakonec to dopadlo tak, že jsem se sám dostal před soud, od kterého jsem odešel s podmínkou," konstatoval Jan Rytich.

„Když přijdete o všechnu sklizeň, zbydou vám akorát faktury za sadbu, závlahu a hnojiva. Náš rok vypadá tak, že se nejdříve zadlužíme, pak splácíme z prvních sklizní,
a teprve potom vyděláváme na sebe. Z toho, co nám zbylo, nepokryjeme ani účty. Naštěstí nám aspoň dodavatelé vyšli vstříc," uzavřel Petr Tůma.

Autor: Anna Hrochová Mgr.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info