Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 27. – 29. 9. 2013

30. 9. 2013 | Agris

Strany slibují podporu výroby a odbytu domácích potravin

Podporu výroby a odbytu domácích potravin slibuje ve svém volebním programu řada stran, které mají podle posledních průzkumů naději dostat se do Sněmovny. Některé subjekty slibují také snížení na evropské poměry vysoké sazby daně přidané hodnoty u potravin či zvýšení potravinové soběstačnosti státu. ČTK to zjistila z programů politických stran.

EU dováží opět více masa

V letošním roce doveze EU poprvé po delší době opět více masa. Jak vyplývá z aktuálních údajů Evropské komise, importéři EU v prvních pěti měsících tohoto roku odebrali od svých dodavatelů v třetích zemích celkem téměř 593 000 t masa včetně živých zvířat a vedlejších produktů, což bylo zhruba o 40 000 t nebo o 7 % více než ve srovnatelném období předchozího roku.¨

Ministerstvo zemědělství začne od 7. října rozdělovat podporu na zmírnění škod způsobených letošními povodněmi

Ministr zemědělství Miroslav Toman dnes podepsal Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených povodněmi na zemědělském majetku v červnu roku 2013. Zemědělci, které zasáhly povodně, tak mohou začít o peníze žádat od 7. října. Celková výše státní podpory pro zemědělství je 685 milionů korun.

Jaké skandály s potravinami? Češi to zveličují, tvrdí polský ministr

Polský ministr zemědělství a regionálního rozvoje Stanislaw Kalemba tvrdí, že skandály s polskými potravinami jsou zveličené a neprospívají Polsku ani České republice. Navíc odmítá, že by se jednalo o skandál. "To jsou špatná slova, když mluvíme o skandálech. A jak byste nazval smrt šesti desítek osob v důsledku otravy metylalkoholem, kde byl jeho zdroj?"

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

 

 


Zdroj: Agris, 30. 9. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:30